Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Välfärdsområdena står inför en tuff debatt om var man kan spara i vården

Uppdaterad 16.01.2023 10:02.
Första fullmäktigemötet i Egentliga Finlands välfärdsområde den 2.3.2022 i Åbo.
Bildtext Nina Söderlund (VF) är medlem i fullmäktige och i styrelsen i Egentliga Finlands välfärdsområde Varha.
Bild: Arash Matin / Yle

Finansministeriet uppmanar välfärdsområdena att genast börja pressa ner utgifterna. Enligt politiker i Egentliga Finlands välfärdsområde kommer diskussionen om det framtida servicenätet att bli kämpig.

De nya välfärdsområdena inledde sin verksamhet vid årsskiftet och så gott som alla välfärdsområden börjar året med en budget som är många miljoner på minus.

I en intervju för Svenska Yle uppmanar finansministeriet därför välfärdsområdena att genast börja spara – till exempel genom att sälja byggnader.

Niklas Guseff (SFP) som är förtroendevald och styrelsemedlem inom Egentliga Finlands välfärdsområde Varha, intygar att jobbet att effektivera vården är i full gång.

– Just nu går vi igenom vilken typ av service som finns på vårt område. Vi måste få bort verksamhet som överlappar varandra. Den här genomgången kommer att pågå hela året, förklarar Guseff.

Första fullmäktigemötet i Egentliga Finlands välfärdsområde den 2.3.2022 i Åbo.
Bildtext Niklas Guseff (SFP) är medlem i välfärdsområdets styrelse och fullmäktige i Egentliga Finland.
Bild: Arash Matin / Yle

Välfärdsområdena har tre år på sig att få sin budget i balans. De kommer också att få en klumpsumma av staten baserat på boksluten för 2022.

Men att hastigt och lustigt börja sälja en massa fastigheter är inte ens möjligt, förklarar Guseff.

– Vi är bundna att betala hyra i tre år för de vårdfastigheter som har använts i kommunerna, oberoende av om de används inom vårt välfärdsområde eller inte. På kort sikt kan vi alltså inte sälja dessa fastigheter, säger Guseff.

Mycket diskussioner före beslut

Niklas Guseff tror att det blir långa och svåra diskussioner i fullmäktige om vad som ska få finnas kvar och vad som ska bort.

– Vi kommer att få se och höra många talare som vill bevara allt i sin egen kommun, säger Guseff.

Guseff betonar att största delen av det förberedande arbetet ändå inte görs av de invalda politikerna, utan av välfärdsområdets månadsavlönade tjänstemän.

– Innan de avgörande besluten fattas ska tjänstemännens beredning också diskuteras i olika nämnder. Därför hoppas jag att vi under beredningens gång hinner hitta lösningar som alla kan leva med, säger Guseff.

”Man vill ogärna ha dåliga fastigheter”

Nina Söderlund (VF) som också är styrelsemedlem i välfärdsområdet Varha tror att ekonomin kommer att vara klarare i maj-juni då man bättre vet vilka utgifter det nybildade välfärdsområdet egentligen har. Men att spara är hela tiden på tapeten.

– Det finns redan vissa alternativ för hur vi kunde spara, men vi behöver mer fakta

Nina Söderlund (VF)

Enligt Söderlund handlar det framför allt om att man nu behöver göra saker klokare än förr. Före årsskiftet sköttes vården och räddningsväsendet av 27 olika kommuner i Egentliga Finland.

– Det finns redan vissa alternativ för hur vi kunde spara, men vi behöver mer fakta, säger Söderlund.

Inom välfärdsområdet i Egentliga Finland ges det service i minst 500 olika fastigheter och listan kompletteras fortfarande, berättar Söderlund.

– Man vill ogärna äga fastigheter i dåligt skick för det blir fruktansvärt dyrt i längden. Så de fastigheterna kommer nog att vara ”först på listan”, tror Söderlund.

Då det gäller vård i skärgården är Söderlund positiv. Hon upplever att det inom välfärdsområdet finns en förståelse för att villkoren i skärgården är annorlunda än på fastlandet.

– I skärgården talar vi om timmar och dagar och inte kilometer då vi ska ta oss till vård. Men det måste också finnas personal.

Välfärdsområdesdirektören: ”Vi går mot lättare service”

Direktören för välfärdsområdet Varha, Tarmo Martikainen, vill skynda långsamt i frågan om ekonomin. Enligt honom är det viktigt att veta hur stor summa staten kommer att ge välfärdsområdena för att veta vilken summa budgeten slutligen landar på.

– Jag brukar säga att det är bättre att göra ett gott och fokuserat jobb än att skynda.

Ministeri Annika Saarikko antaa käyntikorttinsa juuri valitulle Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtajalle Tuomo Martikaiselle
Bildtext Välfärdsområdet Varhas direktör Tarmo Martikainen, här i samspråk med minister Annika Saarikko.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Rent allmänt beskriver Martikainen läget som att välfärdsområdet går mot ”lättare” service och man behöver kunna lotsa patienter till rätt ställe på ett bättre sätt i framtiden.

– En orsak till att jourerna har varit överbelastade är att det här inte har fungerat optimalt, säger Martikainen.

Läkarmottagning på distans är en annan bit som måste förbättras, anser Martikainen.

– Egentliga Finland ligger under medeltalet i Finland då det gäller att kunna erbjuda den serviceformen. Mängden läkarmottagningar på distans kunde fördubblas, säger Martikainen.

Politiker svarar - hur går sparandet inom Egentliga Finlands välfärdsområde?

5:26

Diskussion om artikeln