Leoparder för Ukraina – Tyskland och förbundskansler Scholz under allt starkare press gällande stridsvagnarna
Pressen på Tyskland att skicka, eller åtminstone godkänna att andra länder skickar, tysktillverkade stridsvagnar till Ukraina blir allt större. Polens planer på att leverera Leopard 2-vagnar sätter i synnerhet förbundskansler Scholz i ett svårt läge.
Det var på trettondagsaftonen som förbundskansler Olaf Scholz senast vek sig för den internationella pressen.
Efter att länge och konsekvent ha motsatt sig att Tyskland skickar bandvagnar av modellen Marder till Ukraina var det nu ändå plötsligt möjligt.
Att man kan skicka de upp till 40 vagnarna förklarades bland annat med att USA ska leverera liknande Bradley-bandvagnar.
Kort innan hade också Frankrike meddelat att man kommer att skicka bepansrade och tämligen tungt beväpnade spaningsfordon av modellen AMX-10 RC till Ukraina.
Marderbeslutet gjorde ändå inte livet för Scholz nämnvärt lättare. Tvärtom ställdes genast frågan varför inte Tyskland också levererar stridsvagnar av modell Leopard 2.
Polen färdigt att leverera
Kravet på att Scholz och hans regering agerar i Leopardfrågan blev dessutom mer akut efter att Polens president Andrzej Duda i samband med ett besök i Ukraina meddelade att man nu planerar att skicka 14 Leopardvagnar till landet.
För att man ska kunna leverera de tysktillverkade vagnarna krävs ändå den tyska regeringens godkännande och det är här Scholz hamnar i en nyckelposition.
Inom den tyska regeringen är skiljelinjerna nämligen precis de samma som gällande tidigare vapenleveranser. De Gröna och liberala FDP är för medan förbundskanslern och socialdemokraterna bromsar.
Bland andra Tysklands gröne vicekansler och ekonomiminister Robert Habeck säger att Tyskland inte ska ställa sig på tvären om Polen vill skicka tysktillverkade stridsvagnar till Ukraina.
Där Scholz talesman Steffen Hebestreit under den gånga veckan tonade ner förväntningarna om att Tyskland kommer att ändra linje, vill den socialdemokratiska försvarsministern Christine Lambrecht inte utesluta att man i något skede kan komma att skicka stridsvagnar.
– Med leveransen av Mardervagnarna reagerar vid på den förändrade situationen i Ukraina och jag tror att det är rätt att i det här skedet inte heller utesluta några alternativ, sade Lambrecht i samband med att det tyska försvaret i torsdags presenterade Mardern för pressen.
Att Storbritannien i lördags slog fast att man kommer att skicka Challenger 2-stridsvagnar till Ukraina höjer ytterligare förväntningarna att också Tyskland agerar.
”Allt man gör går för långsamt” – redan i månader har förbundskansler Scholz stoppat leveranser av tyska stridsvagnar till Ukraina
Sedan månader tillbaka förs i Tyskland en debatt kring om man borde leverera mer vapen till Ukraina. Att man hittills inte har skickat stridsvagnar, trots att sådana står till förfogande, splittrar regeringen och väcker internationell kritik.
Nytt möte på flygbasen Ramstein
Frågan om Leoparderna kommer sannolikt att stå högt på agendan då man på fredag samlas inom ramarna för det så kallade Ramsteinformatet för att på den amerikanska flygbasen dryfta det fortsatta militära stödet till Ukraina.
På bordet ligger också förslag om att alla de länder som använder Leoparder, däribland också Finland, gemensamt borde fatta beslut om leveranser. Också Polen talar för att leveranserna borde ske som ett internationellt samarbete.
Från Finland deltar försvarsminister Mikko Savola i mötet och han betonar att också Finlands insats behövs i en möjlig koalition av leverantörer. Ett deltagande får enligt ministern ändå inte försvaga försvarsförmågan.
Bloomberg: Beslut redan under den här veckan
Men också för att få igång ett samarbete är alltså Tysklands roll central. I en intervju för Svenska Yle efterlyste den säkerhetspolitiske experten Nico Lange redan i höstas att man borde agera i snabb takt.
– Jag anser att det är ett bra förslag att gemensamt leverera stridsvagnar och Tyskland borde här ta en ledande roll i stället för att igen bara vänta på andra, konstaterade Lange som då slog fast att en leverans av band- och stridsvagnar är det steg Tyskland måste ta för att stödja Ukraina.
Som redan i fallet med Mardervagnarna kan man säkert därför utgå från att det med Leoparderna kommer att gå på samma sätt. Med tiden kommer förbundskansler Olaf Scholz att rätta sig i ledet.
Det här verkar ändå igen ske först efter att Tysklands redan skamfilade rykte som vapenleverantör har fått sig en ytterligare törn.
Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade ändå i fredags att den tyska regeringen kommer att fatta ett beslut i stridsvagnsfrågan redan under den här veckan.
Om man bestämmer sig för att leverera stridsvagnar kan det ändå dröja innan de är i Ukraina.
Enligt chefen för vapentillverkaren Rheinmetall måste man räkna med att det tar upp till ett år att sätta de ifrågavarande vagnarna i stridsdugligt skick.