Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Var rädd för att karriären skulle vara över” – Alexander Ruuttu talar ut om den blytunga hösten, vill nu nå framgång genom att fokusera på det positiva

Alexander Ruuttu.
Bild: All Over Press

Alexander Ruuttu må vara 30 år gammal redan, men han har inte släppt den ”osannolika” NHL-drömmen. På hösten hann han ändå tro att karriären skulle vara över.

– Mäktigt.

Det är ordet Alexander Ruuttu väljer att beskriva hur det är att spela med en spader på bröstet.

Att klubbvalet sommaren 2021 föll på Ässät var på många sätt logiskt. Han har släkt i Björneborg, men kanske ändå mest för att pappa Christian blev en klubbikon i Isomäki på 80-talet.

Alexander Ruuttu jonglerar med en puck på klubban.
Bildtext Alexander Ruuttu valde att flytta ”hem”.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

– Det var en stor orsak till att jag kom hit. Ässät är en klubb jag alltid följt med noga, eller åtminstone noggrannare än många andra ligaklubbar. Det är roligt, speciellt och fint att få bära tröjan. Speciellt då vi har så mycket släkt här, förklarar Ruuttu för Yle Sporten efter ett träningspass.

De som ställer sig på ståläktaren på långsidan blir påmind om hur framgångsrik pappa Christian var under sin karriär då de möts av hans ansikte på legendarernas vägg i korridoren utanför.

Alexander Ruuttu vet minsann också att han väntas leva upp till vissa förväntningar bara på grund av sitt namn.

– Men det har jag varit ganska van med sedan jag var 10 år gammal. Ruuttu är ett namn som har stor betydelse för finsk ishockey och jag kan inte göra annat än att försöka bära det med stolthet. Samtidigt är jag min egen person och gör min egen karriär, säger han.

Den karriären tog inte riktigt fart som väntat.

Bara ett år utomlands: ”Vill ännu uppleva det”

Ruuttu gick som Jokerit-junior i den andra omgången av NHL-draften 2011. Christian Ruuttu var då scout för Phoenix Coyotes som valde den unga hockeyliraren.

Han var också ett bekant ansikte i U20-landslaget. Men seniorkarriären tog aldrig riktigt fart – åtminstone med tanke på en karriär utomlands.

Våren 2013 fick Ruuttu inse att han inte platsar i Jokerit och flyttade till Ilves. Där blev det två år innan parterna bröt kontraktet och Ruuttu istället spelade slut säsongen i TPS.

Alexander Ruuttu.
Bildtext Då Alexander Ruuttu spelade i TPS våren 2015 var förväntningarna fortfarande skyhöga på den då 23-åriga forwarden.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Därefter blev det förvisso en säsong i Tingsryds AIF och Hockeyallsvenskan, men Ruuttu styrde snabbt kosan hemåt mot den inhemska ligan igen. Och den här gången föll klubbvalet på KalPa.

Säsongen 2017/18 blev hans poängmässigt bästa i karriären då han stod för 17+12 på 54 matcher.

Den förra sommaren hade Ruuttu i sitt kontrakt haft möjligheten att flytta utomlands, men han valde att stanna i Ässät en säsong till.

– Just nu är jag nöjd med var jag är som spelare. Jag försöker fortfarande bli bättre varje dag och gå framåt i karriären. Just nu är Ässät rätt ställe för mig – vad nästa säsong för med sig återstår att se. Mitt fokus ligger ändå på att vi ska gå till slutspel och klara oss där, säger Ruuttu.

– Men visst, jag skulle fortfarande vilja uppleva att spela utomlands. Vilket land? Det vet jag inte. Men jag skulle vilja spela ishockey i en annan miljö innan karriären är slut, fortsätter han.

”Det var jättesvåra tider”

Den karriären höll på att få ett abrupt slut redan på hösten, avslöjar Ruuttu nu.

Mellan den 16 september och den 3 december spelade Ruuttu inte en endaste match i ligan. Det är inte direkt ovanligt att ishockeyspelare tvingas stå över så många matcher på grund av skador – men nu handlade det inte om en skada.

– Jag var bara sjuk hela tiden. Jag var orolig för att karriären skulle vara över, berättar Ruuttu.

– Det var jättesvåra tider. Men som tur var hittade vi lösningar och nu mår jag bättre än jag gjort på över ett år. Det är mycket roligare att spela nu då jag känner mig som mig själv igen. Och kan bara njuta av att få spela ishockey.

Alexander Ruuttu firar mål mot TPS.
Bildtext Alexander Ruuttu firar ett mål mot sin tidigare klubb i december.
Bild: All Over Press

Det positiva med att komma från en hockeyfamilj är att föräldrarna alltid varit noga med att Alexander Ruuttu ska komma ihåg att karriären i något skede tar slut.

– Även om man inte trodde på det då man var 18, säger han och skrattar.

Nu har han studerat vid sidan om hockeysatsningen och på så sätt förberett sig på att karriären som proffs en dag kommer att vara över. Men, visst finns fortfarande också den där drömmen om omöjliga NHL kvar.

– Man skulle ju ljuga om man påstod att man inte fortfarande drömde om det, säger Ruuttu med ett finurligt flin.

– NHL har ändå varit en dröm ända sedan jag var barn. Nu är jag 30, det kommer knappast att hända ... vi kan säga att det är en 0,01 procents chans. Men drömmar är ju alltid bra att ha. Sådana hjälper en under de svåraste dagarna.

”Njuter av att vara tillbaka”

Svåra dagar blev det många av på hösten. Men nu är han tillbaka.

På de tolv matcherna han spelat sedan han återvände har han noterats för tre fullträffar.

– Jag tycker att jag spelat ganska bra. Jag har kunnat producera i de senaste matcherna och ser fram emot att fortsätta bättra på. Det är aldrig kul att vara borta från isen och nu njuter jag av att vara tillbaka, säger han.

Just nu ser Ässät ut att gå till slutspel via play in-omgången. Det stora målet är så klart att knipa en plats bland de sex främsta.

Och Ruuttu väljer också att fokusera på möjligheterna, snarare än att fokusera på risken att missa slutspelet helt och hållet.

– Man vinner inte något på att fokusera på det som hänt. Det gäller att se möjligheterna. Om man blir orolig eller rädd så går det dåligt. Men med en positiv inställning så börjar det hända saker.

Diskussion om artikeln