Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Måndag och tisdag är de vanligaste dagarna att halka på vägen till jobbet – databasanalytiker förklarar varför

Uppdaterad 16.01.2023 12:20.
En fotgängare på en isig väg.
Bildtext Det är mycket halt i stora delar av landet just nu. Bilden är tagen i Tammerfors förra veckan.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Halkolyckorna är på uppgång igen då folk rör på sig efter distansarbetet. Över 10 000 skadade sig då de halkade, snubblade eller föll på väg till eller från jobbet år 2021.

År 2021 rapporterade man i Finland om över 10 000 fall av arbetsolyckor då folk halkat eller fallit på väg till eller från jobbet.

Det här enligt Olycksfallsförsäkringscentralens statistik, som baserar sig på försäkringsbolagens uppgifter. Det här handlar alltså om olyckor på väg från eller till arbetet där försäkringspengar betalats ut.

Olyckor per färdmedel år 2021. De allra flesta skadorna sker bland fotgängare

Att fotgängare halkar eller faller är den allra vanligaste typen av olycksfall under resan från eller till jobbet, förklarar Olycksfallsförsäkringscentralens databasanalytiker Janne Sysi-Aho.

– Därtill försträcker man sig ofta i själva halkrörelsen, förklarar Sysi-Aho.

Man behöver inte alltså falla till marken för att skada sig illa.

Cyklister och bilister skadar sig i betydligt lägre utsträckning, men bilolyckorna står å andra sidan för de mest allvarliga skadorna.

Måndag och tisdag de vanligaste halkdagarna

Om du halkar på vägen till jobbet så är det mycket sannolikt att det är på en måndag eller tisdag. Det här syns tydligt i statistiken, något man förbryllats av i årtionden, berättar Sysi-Aho.

– Det kan finnas många olika delorsaker till det här fenomenet. Det är vanligast att man går till jobbet i början av veckan, vilket skulle kunna förklara det. En annan orsak är att man kanske inte är lika förberedd på vädret efter helgen.

Antalet halkolyckor bland fotgängangare som går till jobbet. Måndag och tisdag är de vanligaste dagarna att halka.

Dessutom kan det handla om upplevd stress, menar Sysi-Aho. Om man har mycket ogjort inför veckan, kan det leda till en känsla av att det är bråttom.

– Givetvis kan det vara en blandning av många faktorer, men man ser i vilket fall som helst en ökning i antalet halkningsolyckor i början av veckan.

Höstens överraskningshalka och våren de farligaste tidpunkterna

Enligt Olycksfallsförsäkringscentralens statistik halkar och faller arbetstagare mindre under mitten av vintern.

Den största toppen ser man under våren och under den första överraskningshalkan på hösten, då man kanske inte är lika förberedd på att det ska vara halt.

– Här varierar den exakta tidpunkten mycket mellan södra och norra Finland. De farligaste dagarna är då temperaturen ligger kring noll och kanske några plusgrader så att isen börjat smälta, förklarar Sysi-Aho.

Skor med halkskydd.
Bildtext Broddar eller annat halkskydd är bra att lägga under skorna då vägarna är hala.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Tips för en säker väg till jobbet

Enligt Sysi-Aho är det viktigt att komma ihåg att reservera tillräckligt med tid för resorna, både från och till jobbet. Som någon klok någon gång sa: brått lönar sig inte.

För övrigt är det viktigt att klä sig efter vädret. Skor som används på arbetsplatsen passar inte nödvändigtvis för hala vägar. Broddar och andra halkskydd är bra att ha.

Och framför allt gäller det att observera din omgivning. Om du går med näsan i mobilskärmen kan du missa hala ställen och hinder på vägen.

Sysi-Aho vill också lyfta fram att det är ett bra alternativ att promenera till jobbet.

– Det är bra att röra på sig, men man ska göra det på ett säkert sätt.