Hoppa till huvudinnehåll

Scenkonst

Bokrecension: Tuntoisia ruumiita ger en spretig, bred och glad överblick över teater i förändring

En kvinna med clownnäsa tittar in i kameran.
Bildtext Niina Hosiasluoma är en av de scenkonstnärer som Hanna Helavuori har låtit sig fascineras av. Hosiasluoma spelade sig själv i sin jubileumspjäs Minä olen Hossu på Teatteri Takomo 2020.
Bild: © Mitro Härkönen

I boken Tuntoisia ruumiita gör Hanna Helavuori en svepande prestentation av det senaste decenniets nya strömningar inom den finländska scenkonsten.

I sin bok Tuntoisia ruumiita (ung. Förnimmande kroppar) gör Hanna Helavuori ett försök att sammanställa sina främsta intryck från den finländska scenkonsten till en översikt över utvecklingen inom fältet under det senaste decennierna.

Helavuori är väl placerad för att göra den sortens sammanfattning. Åren 2010–2020 fungerade hon som direktör för scenkonstens informationscentrum Tinfo, men hon gör även berikande tillbakablickar så långt bak som åttiotalet för att visa på hur tänkandet och skapandet har förändrats.

En man står på en mörk scen med en neonröd arbetsrock i handen.
Bildtext Geoffery Eristas verk Fennofobia på Teater Viirus 2021 är ett av verken som Helavuori lyfter fram i sin bok.
Bild: Moe Mustafa

Hon gör lätta teoretiska nedslag utan att köra fast i långrandiga presentationer, bjuder på personliga minnen och intryck, och det blir något blogg- eller dagboksaktigt över hennes otuktade essäistik.

Hon är också uppfriskande entusiastisk och oreserverad gentemot de konstnärer och verk hon behandlar. Hon beskriver sig som ett hängivet fan av skådespelaren Niina Hosiasluoma, saknar gemenskapen mellan karaktärerna i Leea Klemolas pjäs Minä, Askartelija från 2019.

Boken är medryckande och ärlig och låter läsaren ta del av ett långt, djupt och lustfyllt konstintresse.

Jouko Turkka
Bildtext Som professor för Teaterhögskolan lämnade Jouko Turkka (1942-2016) ett djupt avtryck på den finländska teaterkonsten.
Bild: Yle

Nya teman och större bredd

Fysiska uttryck har varit ett starkt ledord inom den finländska teaterkonsten i många decennier.

Hanna Helavuori citerar Jouko Turkka (1942-2016), den kontroversiella professorn vid Teaterhögskolan, som på 1980-talet beskrev teatern som ”sex och våld”. Denna opryda insikt göt en stor vitalitet i teaterkonsten men sadlade scenkonstfältet med ett tungt chauvinistiskt arv, med starka inslag av trakasserier och övergrepp, som började ifrågasättas på allvar först under de senaste tio åren.

Flera av de strömningar som Helavuori beskriver kan läsas som reaktioner mot denna traditionella maktordning, där män och manliga teman stod i centrum för skapandet, kvinnor förväntades ställa sig till förfogande och övriga göra sig icke till besvär. Hon visar hur detta skapar utrymme för en större bredd av etiska frågeställningar och samhällsperspektiv, med teman som etnicitet, ekokritik och sexualitet och kroppsnormer på frammarsch.

I bokens sju kapitel presenterar Hanna Helavuori ett otal konstnärer, verk och scenkonstgrupper (för många för att upprepas här) och beskriver de intryck de har gjort på henne.

Deras verk visar på olika sätt hur omvälvande och rik scenkonsten kan vara då dess syfte inte längre begränsas till att man ska vara duktig på att låtsas vara någon annan och se bra ut medan man gör det.

Leea Klemola Arktiset leikit näytelmän harjoituksissa.
Bildtext Leea Klemola är en av de scenkonstnärer som gjort stort intryck på Hanna Helavuori, bland annat med pjäsen Minä, Askartelija från 2019.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Mångsidig människosyn

Temat som binder samman de spretande trådarna är kroppslighet. Som tema är det snudd på tautologiskt då kroppslig närvaro kan sägas vara den definierande egenskapen för scenkonst – någon uppträder med något för en närvarande publik.

Det som underbygger Helavuoris skrivande är en fascinerande människosyn. I vår smått teknikfrälsta samtid tenderar kroppen att ses som ett slags vandrande kärl för våra hjärnor, som sitter bekvämt isolerade inne i skallen och reagerar på retningar från nervsystemet.

Helavuori framställer istället människan som en mångsidigare och mer komplex varelse. Hon betonar hur kunskap och erfarenhet lagras i kroppen och hur våra mänskliga relationer bestämmer vem vi är. För vår överlevnad är vi beroende av andra människor, och av de ekosystem som omger oss och som genomtränger våra kroppar in till bakteriefloran i våra tarmar och ner på cellnivå.

Människor är inte avskurna från sin omgivning utan är förbundna med allt omkring sig på ett sätt som Helavuori liknar vid svampars rotsystem, vidsträckta och förgrenade nätverk som förbinder dem vid omvärlden.

Det är som sådana sårbara och sinnliga varelser som vi idkar scenkonst, somliga träder fram och uppträder medan andra ser på. Det är i den här närheten som teaterns säregna kraft ligger.

Det är därför det är så viktigt vem som får chansen att uppträda och uttrycka sig, också i en konstart som bygger på att man låtsas vara någon annan – och även det håller på att förändras.

Hanna Helavuori: Tuntoisia ruumiita. Miten olla teoksissa, maailmassa? Teatterin Uusi Alkukirjasto, 2022.