Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands senaste segrare i världscupen blev förvånad då han öppnade mejlen – nu väntar högt rankade X Games för Jon Sallinen: ”Samma kategori som OS”

Från 2023
Jon Sallinen tränar i Sibbo 2023.
Bildtext 22-årige finlandssvensken Jon Sallinen får lov att åka utomlands om han vill träna sin sport halfpipe.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

OS eller X Games? Freeskiåkaren Jon Sallinen kan inte välja, men medger att inbjudan till den årliga showtävlingen i Aspen smäller högt. Han åker dit efter karriärens bästa insats i världscupen.

Fyra amerikaner, tre kanadensare – och Jon Sallinen. Finlands ensamvarg i freeskifamiljen befinner sig i ett minst sagt exklusivt sällskap då vinterns X Games avgörs i Aspen i slutet av den här veckan.

Sallinen blir första finländaren sedan 2014 att tävla i halfpipetävlingen på skidor i X Games.

– Jag blev jätteförvånad då inbjudan kom. Det var roligt att vakna den morgonen och se det mejlet. Det blir jättestort, säger Sallinen till Yle Sporten.

Jon Sallinen.
Bild: Esa Fills / Yle

För många aktiva i extremsporterna rankas X Games åtminstone lika högt som olympiska spelen. För vissa står de mer showkantade tävlingarna i USA högre i kurs.

– Jag sätter X Games i samma kategori som OS. Jag vill göra det bra där.

”Göra det bra” och ”Få till ett bra åk” är det närmaste målsättningar man får ur Sallinen.

– Målet är att åka på den nivån som jag har i mig och fullfölja åken.

– Amerikanerna är duktiga på att sälja sina evenemang som en stor show, och X Games är en friare tävlingsform än exempelvis världscupen. Man har mer tid för att göra fler försök än i andra tävlingar.

OS-insatsen kommer många ihåg

När det gäller konkreta resultat finns det tre tävlingar i världscupen att luta sig mot. Veckan före jul blev Sallinen femma i vinterns premiär i Copper Mountain och förra veckan kom den riktiga fullträffen då han vann för första gången i världscupen.

Jon Sallinen fick till pangåk och tog seger i världscupen! - Spela upp på Arenan

Efter segern hittade Sallinen knappt ord för att beskriva sina känslor. Insatserna i världscupen visar varför han är inbjuden till X Games – även om det strulade rejält inför tävlingen i december.

– Min utrustning dök upp dagen före tävlingen, så jag kunde inte träna ordentligt. Jag vet inte om det också hjälpte, att stressen blev mindre. Jag visste att förberedelserna inte hade varit bra och det var inte hela världen om det inte går så bra.

De sänkta förväntningarna då var inte så märkligt. Halfpipe är en svår gren, och om man hamnar snett i ett hopp riskerar man att landa i botten av banan eller på hyllan ovanför halfpipen.

Jon Sallinen kraschar med kameraman i OS.
Bildtext Jon Sallinens kval i OS i Kina gick åt skogen.
Bild: Bryan Keane/INPHO/Shutterstock/All Over Press

Sallinen fick uppleva det när han hade fler finska ögon på sig än normalt under kvalet i OS förra vintern. Då kraschade han rakt in i en kameraman.

– Jag har inte fått ett smeknamn på grund av det, ännu. Men om jag säger att jag har tävlat i OS och jag berättar om kraschen så har alla koll. Men den incidenten visar att allt kan hända i en extremsport.

Bytte tränare inför säsongen

Efter OS-säsongen har Sallinen bytt tränare. Numera är det nyzeeländaren Peter Legnavsky som har ansvar för Sallinens träning.

– I början av säsongen var tränarfrågan öppen. Då vi var i Nya Zeeland för att träna så frågade jag honom. Alla känner varandra i den här sporten och det har varit viktigt att få träna med dem.

Nya Zeeland är ett av länderna som är framstående i sporten, tillsammans med USA och Kanada. Däremot är europeiska färger i halfpipe lätträknade.

– I Finland är det svårt att träna halfpipe – i år tror jag inte ens att det byggs en enda ordentlig halfpipe och det känns tråkigt. Det skulle vara coolt om det fanns ställen att träna på i Norden. Nu blir det ganska många resdagar per säsong.

Jon Sallinen tränar i Sibbo 2023.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

I träningen har Sallinen plockat fram nya trick. Han berättar att det finns mer i verktygslådan till X Games.

– Det gäller att lära sig att lyckas landa dem och få med sig fart till nästa hopp, men jag borde ha ett par trick som jag inte har gjort på tävling. Jag tränar ju ofta med mina konkurrenter, men det vore kul att ha någon överraskning att kasta in.

Sallinen hoppas därmed bjuda en rad kompisar på underhållning i Aspen. Han gick ett par år på gymnasium i USA och X Games blir på sätt och vis en tävling på hemmaplan.

– Jag åkte dit för att kunna träna halfpipe och det blir stort att få åka där. Jag hoppas att mina kompisar kommer dit och tittar.

Diskussion om artikeln