Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland hade superstafett på gång i Ruhpolding – missade topplacering efter unga ankarvikariens skakiga skytte: ”Aldrig kul att vara den svaga länken”

Uppdaterad 13.01.2023 17:21.
Olli Hiidensalo åker skidor.
Bildtext Olli Hiidensalo gjorde allt rätt under sin sträcka.
Bild: IMAGO/Oliver Vogler/ All Over Press

Tero Seppälä saknades – men de finländska skidskytteherrarnas starka stafettåkning fortsätter. Unga ankaråkaren Otto Invenius skickades i väg från topposition i Ruhpolding. Det var nervöst, erkänner 22-åringen.

Under nya förbundskaptenen Erik Bartlett Kulstads ledning har flera finländska skidskyttar lyckats nå nya nivåer den här vintern.

Särskilt tydlig har nivåhöjningen sett ut i herrarnas stafetter. Efter en femte- och en sjätteplacering hade man plötsligt något ännu större på gång i Ruhpolding.

Både Tuomas Harjula, Olli Hiidensalo och Jaakko Ranta gjorde i det närmaste felfria etapper. Trion höll Finland bland pallplatserna – tack vare bländande skytte.

Harjula, Hiidensalo och Ranta behövde totalt bara en (!) reservpatron.

– Min puls steg nog redan på uppvärmningen då man såg hur Tuomas stack ifrån stjärnorna. Och sedan växlar Olli till mig som andra åkare, det här är något man inte fått vara med om, ler Ranta för Yle.

Nervösa reservpatroner för Invenius

Just skyttet är något som de finländska tränarna betonat att laget fokuserat på. För tillfället är det lätt att tro på deras ord.

– Åtminstone för egen del så har skyttet fungerat hela säsongen, jag har inte missat poäng en enda gång. Stafetten är en bra mätare för var vi ligger jämfört med andra, och visst har vi gått framåt, konstaterar Hiidensalo.

Programmet är inte längre tillgängligt
Succéetapp av Hiidensalo – Finland tvåa halvvägs in i stafetten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Men då stora stjärnan Tero Seppälä saknades uteblev fullträffen för de blåvita herrarna. Oprövade 22-åringen Otto Invenius fick känna på rampljuset då Ranta skickade i väg honom som fjärde man.

På vallen pallade inte ankaret för trycket. Invenius hamnade på en straffrunda efter det liggande skyttet och förde till slut Finland i mål som åttonde lag.

– Rytmen var bra i det liggande skyttet, men tyvärr gick det sista skottet förbi. Då det blev dags för reservpatronerna så kröp nervositeten fram, säger Invenius.

– Jag måste nog erkänna att det var lite nervöst att åka i väg vid växlingen, men samtidigt var det ett drömläge. Det är aldrig kul att vara den svaga länken, men killarna var fantastiska i dag.

Stafetten fick sig en oväntad krydda då jättefavoriten Norge hamnade på efterkälken under öppningsetappen. Sturla Holm Lægreid tvingades åka en straffrunda, men efter honom lyckades Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen och Johannes Thingnes Bø föra laget till en klar seger.

Stafett, 4x7,5 km, Ruhpolding

1) Norge 1.10,51,4 (1+7)
(Sturla Holm Lägreid, Tarjei Bö, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Thingnes Bö)

2) Tyskland +20,1 (0+4)
(David Zobel, Johannes Kühn, Benedikt Doll, Roman Rees)

3) Frankrike +55,6 (1+7)
(Eric Perrot, Quentin Fillon Maillet, Antonin Guigonnat, Fabien Claude)

8) Finland +2.21,1 (1+6)
(Tuomas Harjula, Olli Hiidensalo, Jaakko Ranta, Otto Invenius)

Diskussion om artikeln