Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Första vindkraftstransporten anlände till Jakobstads hamn

Vingar till ett vindkraftsverk lyfts av ett fartyg i en hamn.
Bild: Pietarsaaren Satama

På fredagen anlände den första vindkraftverkstransporten till Jakobstads hamn. Enligt hamnens vd Juha Hakala gick allt som planerat.

I december fick hamnen en ny lyftkran med en lyftkapacitet på 140 ton, vilket innebär att man nu har två kranar till sitt förfogande.

”Med tanke på vindkraftsprojekt är situationen ideal”, säger Hakala i ett pressmeddelande.

Hamnområdet utvidgades med tre hektar i fjol somras och kommer att utvidgas ytterligare i sommar.

Relaterat

Ebba ansöker om borgen för lån på fyra miljoner

Fastighetsbolaget Ebba i Jakobstad anhåller om stadens borgen för lån på totalt fyra miljoner euro.

Lånen ska finansiera två projekt, dels nybygget av stödboendefastigheter på Otto Malmsgatan, dels renoveringen av seniorboendet Jakobs Källa i Skata. Ebba Fastigheter ägs till hundra procent av staden.

Stadsstyrelsen godkände borgen på sitt möte i måndags. Ärendet går nu vidare till stadsfullmäktige.

Slutturnering i fotbolls-EM ordnas i Vasa

Fotbolls-EM i fotboll för flickor under 17 kommer att ordnas i Vasa, Seinäjoki och möjligtvis också i Jakobstad år 2027.

Bollförbundet fattar ett slutligt beslut om orterna tillsammans med det europeiska fotbollsförbundet UEFA.

I Vasa och Seinäjoki finns redan bra förutsättningar för att ordna stora turneringar, men även Jakobstad kan komma ifråga ifall stadionprojektet går framåt som planerat.

Artikeln är ett översatt sammandrag av Jalkapallon tyttöjen EM-lopputurnaus järjestetään Vaasassa, Seinäjoella ja mahdollisesti myös Pietarsaaressa.

Studerande sitter med plakat på en scen.

Studerande demonstrerade mot regeringens nedskärningar: ”Folk är oroliga”

Studerande är oroliga över att bostadsbidraget ska minska.

Jakobstadsregionen skjuter upp beslut om eget sysselsättningsområde

De fem kommunerna i Jakobstadsregionen skjuter upp beslutet om att bilda ett eget sysselsättningsområde.

Enligt Jakobstads stadsdirektör Anne Ekstrand vill man vänta ut förhandlingarna om ett område som skulle täcka hela Österbotten. Den kommunala samarbetsnämnden tar upp ärendet på nytt om två veckor, den 10 oktober.

Från och med 2025 överförs ansvaret för arbets- och näringstjänsterna till kommunerna. Mindre kommuner kan gå samman i sysselsättningsområden som ordnar tjänsterna.

Kommunerna ska välja vilket område de vill höra till inom oktober. Hittills har Vasa och Korsholm erbjudit sig att agera värdkommun för sysselsättningsområden.

Mera: Sysselsättningsreformen riskerar att splittra Österbotten – maktfördelningen är en stor stötesten

Kollage av fyra personer.

Lugnare helg än vanligt för polisen i Österbotten – mopedträff störde grannarna i Jakobstad

Polisen i Österbotten uppger att de haft en lugnare helg än normalt även om de skött sammanlagt 642 uppdrag. Rattfylleri sysselsatte polisen i första hand, men sexton fall av misshandel inträffade också på olika håll.

I Jakobstad samlades unga till en större mopedträff. Ljudet från mopedträffen störde invånarna i området och fick flera personer att ringa nödcentralen.

Polisen rapporterar om tretton fall av rattfylleri, sex av dem grovt rattfylleri. Tre älgkrockar inträffade under helgen och polisen registrerade 40 anmälningar om äventyrande av trafiksäkerheten.

Polisens övervakning avslöjade fem brott relaterade till narkotikabruk. I Vasa utsattes två bilar för inbrott och en cykel stals också utanför Rewell center. Bilar och fönster utsattes också för skadegörelse.