Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blev du nedstänkt av en bil? Då kan du kräva att förarens försäkringsbolag står för tvättkostnaderna

En bil kör förbi en snöhög och skvätter ner vägrenen.
Bildtext Bilisten är ersättningsskyldig oavsett om man stänkt ner fotgängaren av misstag.
Bild: Matti Myller / Yle

En bilförare som skvätter ner en fotgängare är skyldig att ersätta skadan. För att få ersättning måste fotgängaren känna till bilens registernummer.

Situationen är tyvärr bekant för många fotgängare i slaskväder: Ett passerande fordon träffar en pöl och vattnet stänker ner fotgängaren.

En slaskdusch är irriterande. Dessutom kan den förstöra kläder eller åtminstone tvinga en att tvätta dem.

De här skadorna är bilisten skyldig att ersätta.

Det är fordonets trafikförsäkring som kan stå för ersättningen, säger advokaten Risto Tuori, som är ordförande i Trafikrättsförbundet.

Bra att ha bevis

För att få ersättning krävs det ändå att orsaken till skadan utreds. Fotgängaren måste alltså veta vilken bil som stänkte ner hen och skriva upp dess registernummer.

Dessutom är det bra att samla bevis från situationen, säger Tuori. Han rekommenderar att ta bilder på vattenpölarna och på de smutsiga kläderna och spara kvittot från tvätteriet. Om möjligt vore det också bra att ha ett vittne som kan berätta var och när man blev nedstänkt.

– Bilisten, eller i praktiken försäkringsbolaget, borde lägga fram någon form av motbevisning som skulle visa att fotgängarens beskrivning inte stämmer, säger Tuori.

– Enligt min erfarenhet kräver inte försäkringsbolagen några jättestora, exakta bevis. Om registernumret har identifierats och föraren inte direkt kan visa att bilen inte var där just då överskrids redan frågan om sannolikhet.

Att skriva ner registernumret kan ändå visa sig vara svårt. Att bli nedstänkt kommer oftast som en överraskning, och om en bil stänker ner en måste dess hastighet vara ganska hög.

Har ingen betydelse om det är ett misstag

Bilistens ersättningsskyldighet försvinner inte även om hen har kört in i en pöl av misstag.

– Krockar du med någon annans bil av misstag är du fortfarande ersättningsskyldig oavsett om det är ett misstag, säger överkommissarie Dennis Pasterstein, chef för trafiksäkerhetscentralen i Helsingfors.

Han anser att fall då smuts stänker på fotgängare är förargliga.

– Under inga omständigheter får en förare agera så. Körhastigheten ska anpassas till trafikmiljön.

I praktiken är det mycket sällan som polisen får upp ögonen för fall där fotgängare blir nedstänkta, bedömer Pasterstein.

Att en bilist skvätter ner en fotgängare är inte ett brott, utan en trafikförseelse. Polisen kan därför påföra en avgift för trafikförseelse.

– Jag har aldrig sett att en sådan trafikförseelseavgift skulle ha skrivits ut, säger Pasterstein.

Du kan kommentera artikeln fram till klockan 22 lördagen den 14 januari.

Artikeln är en översättning av Yle uutisets artikel Tiesitkö tätä? Jos autoilija roiskuttaa kuravedet päällesi, voit karhuta pesulakulut hänen vakuutusyhtiöltään.

Diskussion om artikeln