Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa Elektriska: Inga löften om prissänkningar ännu men elmarknaden ser ut att lätta

Hans-Alexander Öst står utomhus vid en bil. Han har på sig en mössa och vinterkläder.
Bildtext Hans-Alexander Öst är direktör för elhandeln inom Vasa Elektriska. Han tror att det på sikt finns skäl att hoppas på fortsatt nedåtgående energipriser.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Börspriset på el har varit lägre de senaste veckorna och det är kanske en och annan konsument som undrar vilka slutsatser man vågar dra av det. Från Vasa Elektriska kommer än så länge inga löften.

Vasa Elektriskas vanligaste tillsvidarepris på el är nu 19,87 cent per kilowattimme och det gäller fram till sista mars. Inom bolaget jobbar man som bäst med att göra hållbara planer inför våren.

Hans-Alexander Öst, direktör för elhandeln inom Vasa Elektriska, uppger att kunderna får vänta ännu några veckor före det kommer besked om en ny prisnivå.

– Med de här avtalen hör det till att vi meddelar om priset en månad på förhand, så senast i slutet av februari meddelar vi nya priset som då startar från april.

Enligt Öst är det ännu för tidigt att säga något om var det nya priset kommer att ligga, men trenden på energimarknaden är nedåtgående priser och det gäller även de derivat som Vasa Elektriska köper in för att skydda elpriset.

Då elbörsen kommer neråt reagerar också futurmarknaden och våra prisskydd kommer neråt. Så jag tror vi ser en lättnad, generellt sett, på elmarknaden

– Samma fenomen har vi också sett på elbörsen och de går rätt långt hand i hand. Då elbörsen kommer neråt reagerar också futurmarknaden och våra prisskydd kommer neråt. Så jag tror vi ser en lättnad, generellt sett, på elmarknaden.

Förhoppningsvis kommer bolaget därför att kunna sänka prisnivån.

Väderleken avgör börspriset

Sedan medlet av december har börspriset på el varit klart lägre jämfört med den generella nivån tidigare under hösten. Enligt Öst kan man ändå inte slå fast att den trenden är bestående.

– Det har varit så otroligt volatilt. I början av december såg vi väldigt höga priser, medan vi nu i slutet av december och början av januari haft ganska låga priser. Det är helt omöjligt att förutspå vilka priser vi kommer att ha i februari, eller ens i slutet av januari.

Vasa Elektriska skylt vid infarten till huvudkontoret.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Riskerna för höga pristoppar på börspriset på el finns alltså fortfarande kvar, enligt Öst.

– Och det beror helt och hållet på vilken väderlek vi får. Blir det kallt och vindstilla och dåligt med vindproduktion ser vi troligtvis höga priser i Finland. Men om det fortsätter på det här viset med rätt milda temperaturer och blåsigt väder har vi gott om ganska förmånlig produktion i Finland som driver priserna neråt.

Ny hybridprodukt lanseras snart

Under fjolårshösten uppgav Vasa Elektriska att man håller på att ta fram en ny produkt: Kunden ska kunna ha ett avtal med fast pris, men ändå dra nytta av när börspriset på el är lägre. Det handlar alltså om en hybrid mellan en börselsprodukt och ett fast prissatt avtal.

– Om man jämför med börsel, där kunden bär hela risken för de dyra timmarna, så är riskprofilen i den här produkten mer att man delar den jämnt mellan elbolaget och kunden.

Om din elanvändning är sådan att du använder mera el när det är dyrt passar avtalet dig alltså sämre, påpekar Öst. Han säger ändå att Vasa Elektriska tror att det kommer att finnas efterfrågan på produkten och därför jobbar man vidare med den.

Just nu befinner man sig i det skedet av produktutvecklingen att den testas i bolagets kundsystem. Något datum för när produkten lanseras kan Öst ändå inte ge än så länge.

– Direkt vi ser att allt fungerar som det ska kan vi lansera produkten. Fortfarande är vår målsättning att lansera i början av året, så det kan handla om slutet av januari eller under februari.