Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Busstationen i Lovisa vaknar upp – första hyresgästen har flyttat in

En stor gul byggnad. En person är på väg mot en dörr i ena änden.
Bildtext Busstationen i Lovisa är skyddad. Den ritades av arkitekten Anna-Lisa Stigell och byggdes i början av 1940-talet.
Bild: Mira Bäck / Yle

Lovisabor vi talat med skulle gärna se ett kafé, en handarbetsaffär eller något för ungdomar i huset.

Busstationen i Lovisa har i flera omgångar stått tom efter att bussturerna blev färre och Matkahuolto flyttade bort sina tjänster 2016. Efter det fanns det ännu ett Matkahuolto-ombud under en tid och så har till exempel en thairestaurang prövat sin lycka i huset.

Ganska långt har Lovisaborna ändå fått vänja sig vid att busstationen står öde, och vid att vänta utomhus på de bussar som ännu går.

Kanske 2023 är året då busstationen vaknar till liv igen? Huset fick redan en ny hyresgäst vid årsskiftet då grillmatrestaurangen Grillimpi flyttade in och snart är nästa på kommande.

En kvinna med grönt förkläde står inne i en restaurang och tittar in i kameran.
Bildtext Tanja Peltonen och hennes personal har nyligen flyttat in på busstationen.
Bild: Mira Bäck / Yle

Företagaren Tanja Peltonen har drivit restaurangen i sju år nu. Tidigare fanns grillen på Mariegatan i Lovisa, men i januari öppnade den på busstationen.

– Det har gått jättebra, både nya och gamla kunder har hittat oss, säger Peltonen.

Hon är nöjd med det nya stället.

– Som lokal är den här helt fenomenal, det har varit fint att få komma hit och vi trivs jättebra. Gamla byggnader har sina utmaningar, men det har nya också, säger Peltonen.

Hon jobbar på restaurangen tillsammans med två anställda. Det är fredagseftermiddag och grillen har just öppnat för dagen. De första kunderna har redan fått sin mat.

Grillen ligger i byggnadens västra del. Från kassan ser man in i köket.

– Där fanns inget annat än spiskåpan i taket. Det andra har vi burit in, berättar Peltonen.

En kvinna står i ett kök. Hon håller i en stor såstub och tittar in i kameran.
Bildtext Det är bråttom i köket på fredagseftermiddagen.
Bild: Mira Bäck / Yle

I restaurangen finns 25 kundplatser men Peltonen hoppas på att senare kunna utvidga till salen intill som nu fungerar som förråd.

– Vi ser redan att kundplatserna inte alltid räcker till, även på vardagar. Visst tar många maten med sig men vissa gillar att äta här, säger Peltonen.

Restaurangen tar upp ungefär halva huset, kanske lite mindre än det. Staden, som äger huset, har jobbat på att hitta hyresgäster också för de andra delarna av busstationen. Den första februari flyttar ett taxiföretag in i andra ändan av huset, där Matkahuolto tidigare fanns.

En buss i slasket utanför en stor gul byggnad.
Bildtext Restaurangen ligger i den rundade delen av byggnaden.
Bild: Mira Bäck / Yle

– Det har också funnits intresse för den gamla väntesalen mitt i huset men inget är spikat för salens del ännu, säger Petri Paimander som är livskraftsutvecklare vid staden.

Snart kommer det alltså att finnas två hyresgäster i huset, men fler skulle få plats. Det är dags att drömma sig bort lite. Vad månne Peltonen tycker skulle passa in här?

– För min del får det komma vad som helst, det skulle till exempel kunna finnas ett litet kafé i väntesalen där blomkiosken fanns tidigare. Det skulle betjäna bussresenärerna och andra som har vägarna förbi, säger hon.

Lovisabor önskar sig konst, kultur eller något för ungdomar

Sanne och Beiron Kullberg sitter vid ett bord och väntar på sin mat.

– Jag skulle gärna se att hit skulle komma någonting trevligt, det är synd att ha ett så här stort hus att stå tomt, säger Sanne Kullberg.

Hon vet inte riktigt vad som skulle passa in här, kanske någon liten butik där man kan sticka sig in. Lönsamheten är en annan fråga.

– Lovisaborna är lite svåra med det här att komma till busstationen. De kan nog vara inne mitt i staden, men det här är redan ytterom på något sätt. Kanske det borde vara något som intresserar ungdomarna, funderar Kullberg.

Det svenskspråkiga högstadiet och gymnasiet ligger nära, så ungdomar i olika åldrar rör sig kring busstationen varje dag.

En man och en kvinna sitter vid ett bord inne i en restaurang. De tittar in i kameran.
Bildtext Sanne och sonen Beiron Kullberg.
Bild: Mira Bäck / Yle

Utanför busstationen kommer Tanja Tabermann förbi. Hon minns att det ska ha funnits någon sorts ungdomslokal i busstationen tidigare, och så nämner hon blomkiosken.

– Fint att vi har restaurangen här nu så att huset används. Kanske staden hittar på något mer i framtiden, säger Tabermann.

Hon tycker huvudsaken är att huset får finnas kvar och hålls i skick.

– Det är synd att vi inte har en verksam busstation eller pakettjänster längre men människorna har vant sig vid det redan, säger Tabermann.

Själv tycker hon att till exempel någon sorts handarbetsaffär kunde passa in.

– Här har tidigare funnits pop up-butiker, det kunde funka. Kanske någon konstutställning, eller kulturverksamhet?

Lovisa busstation. En man läser en skylt utanför en dörr längst bort.
Bild: Mira Bäck / Yle

Diskussion om artikeln