Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ord och inga visor då KuPS meddelade att Simo Valakari gjort sitt – lettiska klubbens flört blev för mycket, styrelsemedlem till Yle: ”Det här var sista droppen”

Simo Valakari ser bekymrad ut.
Bildtext Simo Valakari ville bort från KuPS.
Bild: All Over Press

Med Simo Valakari vid rodret befäste KuPS sin position som HJK:s främsta utmanare i finsk fotboll. Men efter två starka säsonger är fortsatt samarbete omöjligt. Cirkusen började då en utländsk klubb tog kontakt, förklarar man från KuPS för Yle.

”Kuopion Palloseura och Simo Valakari har i dag i samförstånd valt att avsluta hans tränaravtal med omedelbar verkan”.

Den skrällnyheten kom KuPS med på fredagen. Tonen i pressmeddelandet talade för klubben och stjärntränaren inte nått samförstånd om värst mycket annat på den senaste tiden.

Klubben meddelade att Valakari sagt att han inte längre hade kvar någon ambition för att träna Kuopiolaget. Tränarteamet hade följaktligen förlorat förtroendet för sin boss. Och själv ska Valakari ha erkänt att allt fått sin början från ett utländskt kontraktserbjudande.

Snacka om en festlig start på året då KuPS firar 100 år.

Två titlar på två säsonger

Varken Valakari eller KuPS ägare Ari Lahti svarade då Yle var i kontakt. Styrelsemedlemmen och advokaten Matti Reinikainen berättar att resten av tränarteamet redogjorde för styrelsen gällande hur det låg till med Valakari.

– När förtroendet en gång är borta, så är det förlorat för gott. Förtroendet har i det här fallet minskat sakta men säkert.

– Det här var sista droppen, vi kunde inte acceptera den här situationen. Det skulle ha försatt hela klubben i fara, slår Reinikainen fast.

Rent sportsligt hade Valakari två kanonsäsonger i Kuopio. Det går inte att kräva så mycket mer än två cupguld och lika många ligasilver av en klubb som kämpar i HJK:s skugga.

Aktuell för lettisk klubb

Samtidigt har Valakari väckt intresse utomlands. I augusti kopplades han starkt ihop med en flytt till sin gamla klubb i Skottland.

– Egentligen har förtroendet varit på nedgång ända sedan vi ledde serien med fem poäng och det började spridas uppgifter om att Motherwell var intresserade av honom, fortsätter Reinikainen.

– Den här cirkusen tog fart då en utländsk klubb gav honom ett erbjudande.

Mer än så vill Reinikainen inte kommentera.

Men han bekräftar för Yle att lettiska FK Auda jagat Valakari och att klubben också varit i kontakt med KuPS. Enligt MTV skickade kom det lettiska laget med ett kontraktsförslag förra veckan.

Diskussion om artikeln