Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åarnas vattennivåer de högsta på tiotals år – åkrar under vatten

Översvämmad åker.
Bildtext Åvattnet har på håll i södra och sydvästra Finland svämmat över till åkermarkerna. Bilen är från förra året.
Bild: Kati Ala-Renko / Yle

Åkrar är översvämmade på håll i södra och västra Finland. Vattennivåerna utgör ändå ingen fara för byggnader, enligt Finlands miljöcentral.

Det milda och regniga vädret har lett till översvämningar på en del åkermarker.

Regnmassor och smältande snö har lett till att åarnas vattenstånd är ovanligt högt särskilt i södra och i västra Finland.

Harri Myllyniemi forskar vid Finlands miljöcentral. Han säger till Yle att vattennivån vid Sjundeå å var lika hög på lördagen som den vanligtvis är när den är som högst under året.

Till exempel i Loimaa å i Vittis har vattennivån stigit med nästan en och en halv meter sedan torsdagen. Längs Loimijoki och Bjärnå å har vattnet redan svämmat över till de lägsta åkrarna.

Söndagen ännu regnigare

Enligt prognosen väntar ännu mera regn på söndagen. Det här kommer att driva upp vattennivåerna än mera speciellt längs sydkusten och i sydvästra Finland. Myllyniemi tror ändå inte att vattennivåerna kommer att orsaka större skada.

– Vi behöver i det här läget inte vänta oss att byggnader skulle drabbas. Utöver att åkrar svämmar över är det värsta som kan hända att lokala vägar stängs av.

Myllyniemi menar ändå att situationen är anmärkningsvärd för årstiden. Senast vattennivåerna ställvis var så här höga var i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet.

Meteorologiska institutet varnar för översvämningar i Nyland, Egentliga Tavastland, Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten. Varningen är i kraft till och med tisdag. Det milda och ostabila vädret kommer att hålla i sig i början av veckan, sedan kan det bli något kyligare.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Viikonlopun sateet nostavat joet tulvalukemiin, vedenpinnat paikoin korkeimmillaan vuosikymmeniin, skriven av Jesse Mäntysalo.