Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu kan teaterbiljetter till Åbo Svenska Teater lånas på stadsbiblioteket i Åbo – biljetter och säsongskort till museer, konserter och matcher kan också lånas

Uppdaterad 16.01.2023 10:04.
takkronan i teatersalongens tak på Åbo svenska teater.
Bildtext Nu blir det möjligt att låna biljetter från stadsbiblioteket i Åbo till utvalda föreställningar på Åbo Svenska Teater.
Bild: Yle/Philip Stenkula

Med bibliotekskortet kan man göra mycket mer än att låna böcker nuförtiden.

Från och med måndag går det att låna biljetter till Åbo Svenska Teaters föreställningar från stadsbiblioteket i Åbo. Målet med samarbetet är att erbjuda alla en chans att uppleva en teaterföreställning utan kostnader.

– Vi vill erbjuda alla en möjlighet till olika upplevelser oberoende av om man har pengar eller inte. Det är en jämställdhetsfråga, säger Fanny Neittaanmäki vid Åbo stadsbibliotek.

Personal på Åbo stadsbibliotek.
Bildtext Fanny Neittaanmäki vid Åbo stadsbibliotek rekommenderar att man lånar en biljett eller ett säsongskort om man vill få nya upplevelser.
Bild: Niclas Lundqvist / Yle

Med Vaski-biblioteksnätverkets kort har man redan i ett par års tid haft möjlighet att låna biljetter och säsongskort för att bland annat gå på innebandy- och ishockeymatcher, Åbo filharmoniska orkesters konserter och museers utställningar.

– Om man aldrig till exempel varit på en ishockeymatch så kan man låna ett säsongskort och gå och titta på en. På så sätt kan man vara med om nya upplevelser.

Populär service

Hittills har utlåningen av biljetter och säsongskort varit en succé, säger Neittaanmäki.

– Säsongskorten till museerna hinner inte vara länge på biblioteket förrän de lånas ut igen. Det har också varit populärt att gå på Åbo stadsteaters föreställningar och filharmoniska orkesterns konserter.

Utbudet har utökats under åren och från och med mitten av januari blir det alltså möjligt att också låna blljetter till Åbo Svenska Teaters föreställningar med bibliotekskortet.

– Åbo är en tvåspråkig stad och vi anser att det är viktigt att erbjuda alla en möjlighet att gå på teater.

Åbo Svenska Teater vill nå ut till nya besökare

Åbo Svenska Teaters marknadsföringschef Niina Renström berättar att samarbetet har sina fördelar.

– Att erbjuda teater på svenska och finska i Åbo är en tillgänglighetsfråga. Vi når också eventuellt ut till nya kunder när biblioteksbesökarna får upp ögonen för vår repertoar, även om de inte är bekanta med vår teater sedan tidigare.

Bild på person som ler.
Bildtext Åbo Svenska Teaters marknadsförings- och försäljningschef Niina Renström tror att teatern kan nå ut till en större publik genom samarbetet med biblioteket.
Bild: Åbo Svenska Teater

Att erbjuda gratis biljetter kostar och därför inleds satsningen med att erbjuda två biljetter per föreställning till utvalda datum under våren.

– Marknadsföring kostar och utan marknadsföring är det svårt att konkurrera om publiken. Det är en balansgång som vi har funderat på.

”Det finns massor man kan göra med bibliotekskortet”

För att säkerställa att så många som möjligt har en chans att utnyttja möjligheten att låna biljetter och säsongskort har antalet lån per kund per säsong begränsats, förklarar Neittaanmäki.

Biljetter som kan lånas från Åbo stadsbibliotek.
Bildtext Med bibliotekskortet kan man låna biljetter och säsongskort för att bland annat gå på teater, innebandy- och ishockeymatcher, Åbo filharmoniska orkesters konserter och museers utställningar.
Bild: Niclas Lundqvist / Yle

Det går inte att reservera biljetter och säsongskort på förhand, men det går att kolla ifall de är lediga på Vaski-bibliotekens nätsidor.

– Det lönar sig att ha med bibliotekskortet då man besöker stadsbiblioteket i Åbo. Det finns massor man kan göra med kortet, säger Neittaanmäki.

Utbudet vid biblioteket utvecklas

Det finns också mycket man kan göra på själva stadsbiblioteket med bibliotekskortet. I våras slog bibliotekets verkstad, eller ”Paja” som den kallas på finska, upp sina dörrar.

I rummet på andra våningen i den gamla biblioteksbyggnaden finns 3-D skrivare, symaskiner, värmepressar och andra maskiner som man får använda med kortet.

Personal på Åbo stadsbibliotek.
Bildtext Enligt Sebastian Backlund har bibliotekets nya verkstad varit populär bland besökarna.
Bild: Niclas Lundqvist / Yle

Sebastian Backlund jobbar på avdelningen och enligt honom har till exempel 3D- skrivarna varit i flitig användning.

– Det tog en stund för besökarna att hitta hit men nu är det jättepopulärt.

Servicen och utbudet utvecklas hela tiden och Backlund påpekar att det lönar sig att följa med verkstadens nätsidor på adressen varaamo.turku.fi. Där kan man också boka in tider för att få använda maskinerna.

Biblioteket i Åbo lånar nu ut biljetter till Åbo Svenska Teater

3:23