Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Käärijä bjuder UMK-publiken på fest: ”Låten uppmanar lyssnaren att glömma vardagens bekymmer”

Bidraget Cha Cha Cha är komponerat av Aleksi Nurmi och Johannes Naukkarinen, och de har tillsammans med Käärijä skrivit texten. - Spela upp på Arenan

Karaktären Käärijä är en sympatisk och oförutsägbar person, som konstant har glimten i ögat, så svarar han om man frågar honom själv. Med UMK-bidraget Cha Cha Cha vill Käärijä få ett leende på lyssnarens läppar.

– Vanligtvis är allt jag gör på scen helt och hållet improviserat! Förutom låtarnas texter då så klart, dom brukar jag se till att öva på förhand.

Den här inställningen till uppträdanden och till musiken är grunden för hela karaktären Käärijä, som i årets UMK tävlar med bidraget Cha Cha Cha. Bidraget är komponerat av Aleksi Nurmi och Johannes Naukkarinen, och tillsammans med dem har Käärijä varit med och skrivit texten.

– Hela låten kom egentligen till då vi satt i studion, och min producent och vän frågade om någon vill dansa lite cha-cha. Det var liksom då det slog mig, jag vill skriva en låt som heter Cha Cha Cha!

– Efter det gick det snabbt, vi skrev hela sången på bara några sessioner, och helheten var klar för mig hela tiden. Sen har vi filat på en del detaljer en gid stund, men stommen var klar redan tidigt.

Käärijä, iklädd ljusgröna kläder, står i en boxningsring, och ser in i kameran.
Bildtext Att inte alla känner till Käärijä från tidigare vill han inte se som en negativ sak, hellre tvärtom. Genom att vara en ny bekantskap för någon kan man överraska dem positivt.
Bild: Yle / Nelli Kenttä

Cha Cha Cha uppmanar lyssnaren att glömma de bekymmer som tynger vardagen, och istället ställa in siktet på dansgolvet.

– Det brukar ofta kunna gå just så här för oss finländare, att vi släpper vardagens tunga ämnen till veckoslutet, och blir den vi innerst inne är, eller vill vara.

”UMK är en strålande chans för oss mindre artister”

På UMK-scenen i februari kan vi enligt Käärijä vänta oss något som aldrig tidigare skådats i Finland.

– Det jag hittills sett av min scenshow ser riktigt bra ut. Vi kommer göra vårt bästa för att få både mig och mitt bidrag att stråla på ett sätt som ingen någonsin tidigare sett.

Kommer vi att få se några cha-cha-steg då?

– Ja, det beror på ifall jag lyckas värma upp mina leder för det, men inget är omöjligt, skrattar Käärijä.

Käärijä står i framför en helvit bakgrund. Han ser in i kamerna. På sig är han en guldfärgad kostym utan underskjorta.
Bildtext Mångsidig och överraskande är orden Käärijä själv använder för att beskriva sitt bidrag.
Bild: Yle / Nelli Kenttä

Intresset för att få ställa sig på scenen i Logomo och tävla om att representera Finland i Eurovision Song Contest har vuxit fram under det senaste året. Innan det har det inte varit en självklarhet att delta i en tävling som UMK.

– Mina tankegångar har gått lite fram och tillbaka då det kommer till just UMK, och det är nog gänget på mitt skivbolag vi ska tacka för att jag är här nu.

– UMK är ändå en strålande chans för oss mindre artister att nå ut till en ny, och en stor publik. Så jag är väldigt glad att det finns ett sådant här forum för musik i Finland.

Och sist men inte minst, varifrån kommer namnet Käärijä?

– Ah, det är egentligen ett smeknamn som en av mina kompisar gav mig då vi som barn spelade på spelmaskiner. Mycket har hänt under åren, och jag har utvecklats som musiker på många plan sen jag började använda det artistnamnet, men namnet hänger fortfarande med.

Finalen i UMK23 går av stapeln den 25.2 klockan 21.00 i Logomo i Åbo, och direktsänds i Yles kanaler. Publiken, tillsammans med jurygrupper, utser en vinnare bland de sju finalisterna. Mellan 12.1 och 20.1 presenteras en artist och bidrag per vardag på svenska.yle.fi, Svenska Yles Instagram och i Vega Dag.

Mer om ämnet på Yle Arenan