Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidigare premiärminister och pensionerad Natogeneral vinnarna i presidentvalets första omgång i Tjeckien

Uppdaterad 15.01.2023 00:21.
Presidentpalatset i Prag.
Bildtext Presidentpalatset i Prag. Arkivbild.
Bild: Aliaksei Skreidzeleu / Alamy/All Over Press

Tjeckens nästa president är antingen förre premiärministern Andrej Babiš eller den pensionerade Natogeneralen Petr Pavel. Det står klart efter presidentvalets första omgång.

När nästan alla rösterna i det tjeckiska presidentvalets första omgång hade räknats på lördagskvällen hade Petr Pavel, pensionerad general och tidigare ordförande för Natos militärkommitté, fått 35,4 procent av rösterna, medan miljardären och tidigare premiärministern Andrej Babiš, inte var långt efter med 35 procent.

Trea var Danuse Nerudova som fick knappa 14 procent av rösterna.

Babiš och Pavel möts i en avgörande andra omgång i presidentvalet den 27–28 januari. Den av dem som blir vald efterträder Milos Zeman och blir den fjärde presidenten i det moderna Tjeckien, som blev till år 1993 efter Sovjetunionens sönderfall och separationen från Slovakien.

Petr Pavel.
Bildtext Petr Pavel är en före detta fallskärmsjägare som har varit Tjeckiens generalstabschef och ordförande för Natos militärkommitté.
Bild: Martin Divisek / EPA

Pavel på väg mot seger enligt opinionsmätningar

Inför den första valomgången pekade opinionsundersökningar på en seger för Pavel ifall han går vidare till andra omgången och möter Babiš.

Pavel har lovat ”återställa ordningen” ifall han blir vald.

”Jag kan inte frånse att folk här allt mer upplever kaos, oordning och osäkerhet. Staten har på något sätt slutat fungera”, säger han på sin webbplats.

I Tjeckien är presidentrollen i första hand ceremoniell, men statsöverhuvudet utser regeringen, väljer centralbankschef och är överbefälhavare för försvaret.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš.
Bildtext Förre premiärministern Andrej Babiš är den femte rikaste personen i Tjeckien enligt tidskriften Forbes.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Affärsman och tidigare premiärminister

Miljardären Babiš har skapat sin förmögenhet genom koncernen Agrofert som har verksamhet inom livsmedelsindustrin, kemiindustrin och massmedia.

Hans centerpopulistparti ANO tog plats i det tjeckiska parlamentet 2013. Sedan dess har Babiš fått försvara sig mot anklagelser om brott mot Tjeckiens och EU:s jävsregler på grund av dubbelrollen som politiker och affärsman.

Tidigare i år friades Babiš i ett åtal som gällde ett subventionsbedrägeri på två miljoner euro. Rättsprocessen har pågått i sex års tid och Babiš har hela tiden hävdat att det handlar om smutskastning.

Källa: AFP

15.1.2023 kl. 00:21: Artikeln är uppdaterad med korrekta röstprocenter för Pavel och Babiš samt kompletterad med information om Danuse Nerudova.