Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henriksson: Osannolikt att SFP sitter i samma regering som Sannfinländarna

Enligt Svenska folkpartiets ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson, är ett regeringssamarbete med Sannfinländarna väldigt osannolikt.

Enligt Henriksson har partierna för olika åsikter i frågor som gäller EU, klimatet och energipolitiken.

Också Socialdemokraterna, De Gröna och Vänsterförbundet har tidigare meddelar att de inte vill sitta i samma regering med Sannfinländarna.

I Yles senaste partimätning var oppositionspartiet Sannfinländarna det andra största partiet efter Samlingspartiet. Riksdagsval blir det i april.

Källor: Yle Uutiset, STT

Inrikes

EU gav grönt ljus för RS-vaccin

Europeiska kommissionen har godkänt läkemedelsföretaget GSK:s vaccin mot RS-viruset.

Enligt GSK (GlaxoSmithKline) innebär beslutet att man nu för första gången kan börja vaccinera människor mot RS i Europa. Vaccinet kan ges till personer över 60 år.

I vanliga fall orsakar RS-viruset milda förkylningssymptom, men viruset kan vara farligt för barn, äldre människor och personer med nedsatt immunförsvar.

I allvarliga fall kan viruset orsaka lunginflammation och luftvägsinflammation, det vill säga bronkiolit.

I USA godkändes vaccinet för en dryg månad sedan.

OECD: Världsekonomin går bättre men kriget i Ukraina kastar en skugga över den

Rysslands anfallskrig i Ukraina kommer att fortsätta kasta en skugga över världsekonomin inom den närmaste framtiden. Det bedömer Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD.

Det går ändå bättre för världsekonomin överlag jämfört med tidigare. Inflationen har sjunkit även om den fortsättningsvis ligger på en hög nivå och lär fortsätta göra det ett bra tag till.

Enligt OECD:s prognos kommer den globala ekonomiska tillväxten att vara 2,7 procent i år och 2,9 procent nästa år. Trots att ekonomin visar tecken på att återhämta sig, varnar OECD för att det fortfarande finns risker.

När det gäller tillväxt och innovation i Finland rekommenderar OECD att vi satsar på forskning, utveckling, digitalisering samt högskole- och universitetsutbildning.

För att hålla sysselsättningen så hög som möjligt och motverka brist på arbetskraft lyfter OECD fram arbetsrelaterad invandring och att främja kvinnors situation på arbetsmarknaden som lösningar.

Källa: STT

Skogsmaskin jobbar med att lyfta stockar.

Högsta förvaltningsdomstolen går inte vidare med miljöorganisationernas stämning av staten

Konstaterar ändå att klimatförändringen är en ödesfråga.

Helsingfors satsar miljoner på att rekrytera läkare

Helsingfors stad ska konkurrensutsätta rekryteringstjänsterna för läkare till ett värde på 2,5 miljoner euro.

Social- och hälsovårdsnämnden godkände det här förslaget på sitt möte på tisdagen.

Det är inte första gången rekryteringen konkurrensutsätts. Det gjordes senast år 2021, men då hade man problem med den firma som vann och avtalet avbröts i fjol.

Det avtal som nu ska skrivas ska gälla i två år, men kan förlängas till tre eller fyra år.