Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Kompisföräldrar” ger lätt barnen för mycket beslutsmakt

En pappa som läser en godnattsaga för sitt barn i en stor säng.
Bildtext I dag har många föräldrar en närmare relation med sina barn än man hade för tio år sedan.
Bild: MARIA_SBYTOVA

Allt fler föräldrar är utmattade. Det här kan leda till att det blir vanligare med så kallade kompisföräldrar.

Kompisföräldraskap syftar på en föräldra–barn-relation där föräldern inte klarar av att sätta upp tillräckliga gränser för barnet, förklarar Elina Komulainen som är sakkunnig psykolog vid Psykisk Hälsa Finland rf (Mieli).

– Många av dagens föräldrar är beklagligt ensamma och saknar stöd. Föräldraskap är bindande och kräver både ork och ett ordentligt stödnätverk. När en förälder är utmattad ger hen lättare efter och har en tendens att undvika jobbiga situationer – om det sedan handlar om läggtider för ett barn i trotsålder eller tonåringens hemkomsttider.

Tatjana Pajamäki som ansvarar för hjälptelefonen och de digitala tjänsterna vid Mannerheims Barnskyddsförbund påminner om att föräldraskapet har genomgått en stor förändring under de senaste årtiondena.

Vi har betydligt mer information om barnens utveckling och en stor del av dagens föräldrar tillbringar mycket tid med att läsa på.

Som en följd av har man börjat betrakta barnen mer och mer som egna individer. Det här är i sig något positivt, men det kan också få motsatt effekt, om man börjar ge barnet för mycket beslutsmakt och ansvar.

Tungt med intensivt föräldraskap

Hjälptjänsten vid Mannerheims Barnskyddsförbund får ta emot en hel del ärenden som handlar just om att sätta gränser, men de flesta tar ändå kontakt för att de känner sig otillräckliga som föräldrar och lider av skuld- och otillräcklighetskänslor.

Enligt Pajamäki kan man se det här som en motvikt till kompisföräldraskapet – här handlar det istället om att vilja vara en perfekt förälder. Men det här kan å andra sidan öka risken för utmattning.

Det ökade intresset för de egna barnen kan förklara varför ungdomarna i skolornas senaste hälsoundersökning upplevde sig ha en närmare relation till boendeföräldern än man hade för tio år sedan.

När föräldraskapet kommer närmare på ett känslomässigt plan och blir intensivare kan det ändå öka bördan av föräldraskapet och göra det mera smärtsamt, i jämförelse med om man som förälder närmast är en frånvarande auktoritär figur, säger Pajamäki.

Du kan kommentera artikeln fram till kl. 22:30.

Diskussion om artikeln