Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandaluppgifterna som skakar handbolls-VM – flera domare kopplas ihop med matchfixning: ”Är lättast att skylla på oss”

Från 2023
Matija Gubica visar gult kort.
Bildtext Kroaten Matija Gubica är en av domarna som pekas ut i rapporten.
Bild: imago/Claus Bergmann/ All Over Press

Åtta olika domarpar pekas ut i en hemlig rapport om fixade handbollsmatcher som danska TV2 kommit ut med. Två av paren dömer som bäst i pågående VM.

Analysföretaget Sportradar ses som en av de främsta aktörerna när det kommer till att upptäcka matchfixning.

År 2018 levererade man en rapport till europeiska handbollsförbundet EHF, där 26 matcher, med åtta olika domarpar, som spelats mellan september 2016 och november 2017 konstaterats ha ”uppenbara tecken på matchfixning”.

Rapporten har varit hemlighållen ända tills nu, när danska TV2 gått ut med uppgifterna.

Det anmärkningsvärda? Två av de åtta utpekade domarparen är med i det herr-VM som för tillfället spelas i Sverige och Polen.

Koppling till organiserad brottslighet

Enligt rapporten kontaktades Sportradar av sju olika spelbolag, som anmärkte på att suspekt stora summor satsats på matcherna.

TV2 har i sin tur låtit sex experter titta närmare på en del av matcherna, och dessa har funnit en rad tvivelaktiga domslut till förmån för lagen som det satsats stora summor på.

I de misstänkta matcherna har flera europeiska storlag spelat. Två meriterade domarpar, som nu dömer i VM, pekas ut i rapporten.

Den makedonska duon Slave Nikolov-Gjorgji Nachevski ville inte kommentera saken när den danska kanalen mötte dem efter deras första VM-match i fredags. Enligt rapporten ska domarparet ha kopplingar till organiserad brottslighet och kända matchfixare.

”Vi är inte de enda på planen”

Det andra aktuella paret är kroaterna Matija Gubica och Boris Milosevic. För TV2 intygar duon att man inte hört om rapporten.

– Det lättaste är att skylla på domarna. Men vi är inte de enda på planen, säger Gubica.

TV2:s expert Bent Nyegaard konstaterar att det är möjligt för en handbollsdomare att styra en match i den riktning som han vill.

– Mitt intryck av matcherna som jag analyserat är att det finns en del väldigt mystiska och även väldigt kontroversiella domar i dem, menar experten.

I ett mejl till TV2 skriver EHF att man analyserat matcherna och inte sett något misstänkt.

Matchfixningsanklagelser inom topphandbollen är inte helt ovanliga. Handbollskanalen presenterade i fjol misstankar om matchfixning i Champions League och den svenska ligan.

Diskussion om artikeln