Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

KUUMAAs bidrag Ylivoimainen beskriver känslan då man är beredd att göra vad som helst för kärleken

Sångaren Johannes Brotherus har skrivit texten till bidraget, och för melodin står, förutom Brotherus, också Jonttu Luhtavaara, Aarni Sorvio och Jonas Olsson. - Spela upp på Arenan

KUUMAA, alltså sångaren Johannes Brotherus, trummisen Jonttu Luhtavaara och basisten Aarni Soivio, har tillsammans med den svenska låtskrivaren Jonas Olsson skrivit musiken till bidraget. För texten står sångaren allena.

– Ylivoimainen, på svenska ungefär suverän eller övermäktig, är ett sådant där ord som man oftast inte använder i vardagen. Tanken att kalla någon man älskar för just suverän eller övermäktig kändes spännande, berättar Johannes Brotherus, och får medhåll av sina bandkumpaner.

KUUMAA beskriver sig själva som tre stycken goda vänner som tycker om att musicera tillsammans. Efter flera år av musicerande anser de att de nu har nått en punkt i livet där UMK helt enkelt känns som rätt sak.

– Vi tycker om att syssla med projekt, och framför allt projekt som utmanar oss. Och det tyckte vi definitivt att Tävlingen för ny musik UMK kändes som.

– Det här känns som ett projekt som bara kan bli oförglömligt, oavsett av hur det går i slutändan, så vi vill ge det en chans!

”Band verkar börja vara en utdöende art”

Bandets styrka anser de själva vara just att de är ett band. Enligt bandmedlemmarna är det inte ofta man ser band i sådana här sammanhang i nuläget.

– Band verkar vara en utdöende art, och därför är det roligt att vi nu dessutom inte är det enda bandet här i årets tävling, säger KUUMAA, och syftar på bandet Portion Boys, som också deltar i årets Eurovisionsuttagning.

– Att vi inte står ensamma på scenen tror vi att kan vara vårt sätt att stå ut i mängden, och en styrka i tävlingen.

Tre män i mörka kläder, som står upplysta i ett annars mörkt rum. Bilden är svartvit.
Bildtext KUUMAA har musicerat tillsammans sedan 2016, men släppte sitt debutalbum först tre år senare.
Bild: Yle / Nelli Kenttä

Förutom att stå ut genom sin konstellation, så tänker sig killarna i KUUMAA att deras låt kommer bära dem till en seger.

– Ja, och sen hoppas vi så klart att vårt bidrag och vårt budskap hittar en väg in i folks hjärtan, det är ändå musiken som är grunden till och kärnan i det hela.

Ylivoimainen ett nytt kapitel i KUUMAAs musikaliska bok

För de lyssnare i publiken som är vana att höra KUUMAA, kan deras bidrag i årets UMK kännas obekant och något överraskande.

– Det här är något av ett nytt kapitel för oss, och vi är väldigt taggade på att låta vår publik höra också den här sidan av oss. Det är något lite nytt, samtidigt som det nog går att känna igen oss och vår stil.

– Sången är fullpackad med känslor, och det är något som vi hoppas ska kunna förmedlas också till lyssnaren.

Tre män står framför en vit bakgrund. De ser obrydda ut.
Bildtext Aarni Soivio (till vänster), Johannes Brotherus och Jonttu Luhtavaara beskriver sitt bidrag som en fartbylld kärlekssång.
Bild: Yle / Nelli Kenttä

– Idén till texten kom då jag hörde ordet ”ylivoimainen” i en tv-serie, och det slog mig att det är ett spännande ord.

Efter att Johannes hade skrivit texten, vilket han säger att gick ganska snabbt och smidigt, konstaterar bandet att också melodin kom till utan några större komplikationer.

– Det krävdes inte mycket efter att vi kom in i studion innan låten i princip var klar. Det gick snabbt, låten blev snabb och fylld av fart och farliga situationer.

– Och sen hör det väl till att säga att resten är historia.

Finalen i UMK23 går av stapeln den 25.2 klockan 21.00 i Logomo i Åbo, och direktsänds i Yles kanaler. Publiken, tillsammans med jurygrupper, utser en vinnare bland de sju finalisterna. Mellan 12.1 och 20.1 presenteras en artist och bidrag per vardag på svenska.yle.fi, Svenska Yles Instagram och i Vega Dag.

Mer om ämnet på Yle Arenan