Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Portion Boys vill påminna oss om att vara stolta över våra framgångar: ”I slutändan ser vi alla upp mot samma himmel, var vi än är”

Bidraget Samaa taivasta katsotaan är komponerat av Mikael Forsby och Mikko Tamminen, som tillsammans med Raimo Paavola skrivit texten. - Spela upp på Arenan

Bandmedlemmarna Kenraali Vahva, El Meissel, A.P. Vuori, Taiteilija Nieminen och JaloTiina vill med bidraget Samaa taivasta katsotaan belysa den finska mentaliteten. Och det gör de genom Kimi Räikkönen.

– Vi vill skapa en gemenskap över hela Finland, hela Europa och, ja, hela världen, genom att konstatera att vi, trots olikheter, alla ser upp mot samma himmel. Det känns som en fin tanke, på något sätt.

Bidraget är komponerat av Mikael Forsby och Mikko Tamminen, som tillsammans med Raimo Paavola skrivit texten. Efter att JaloTiina kommit på bidragets namn, skrevs texten och melodin, som resulterade i mycket fart och fläng.

– Man kan minst sagt konstatera att det blev ganska så energiskt och fartfyllt! Och dessutom tävlar vi nog om titeln som den mest explosiva scenshowen i UMK-historien i finalen i februari.

Mer om den annalkande rekordshowen vill bandet i nuläget inte avslöja.

– Nå det blir den mest explosiva scenshowen i tävlingens historia. De som någon gång sett oss uppträda vet vad vi kan bjuda på, ett leende på läpparna och en boost för självförtroendet.

Kimi Räikkönen en maskot för den finska mentaliteten

Grundtanken med låten är simpel, i verserna lyfts olika länder upp för saker de kan känna sig stolta över, och i refrängen skryter bandet med Finland. Och Kimi Räikkönen.

– Vi funderade vem som bäst kunde användas för att beskriva den finska mentaliteten och kom fram till att just Kimi Räikkönen passar bra. Trots att han vunnit tävlingar och fått representera Finland ute i världen, så kan man ju inte kalla honom skrytsam.

– Och Kimi har ju nog verkligen kört in Finland på världskartan, så vi tyckte att han nog är värd ett omnämnande i ett UMK-bidrag!

Fem personer står bakom ett staket, framför en gyllene staty, och ser på varandra.
Bildtext El Meissel (till vänster), Kenraali Vahva, JaloTiina, A.P. Vuori och Taiteilija Nieminen har spelat tillsammans sedan år 2010.
Bild: Yle / Nelli Kenttä

Med sig till tävlingen tar bandet med sig en stor dos självsäkerhet, och målet att ha det så roligt som möjligt.

– Vi vet vad vi kan, och vi tänker köra på det och lita på oss själva. Sen får det bära eller brista.

– Och så vill vi göra den här resan tillsammans med våra fans, så att alla kan känna att de är en del av den här folkrörelsen som vi vill starta. Alla ska få känna att de är en del av det här!

”Vi är ödmjukt tacksamma redan för den här möjligheten”

Då det blir tal om Eurovisionens betydelse för bandet så konstaterar de att de vill hålla fötterna på marken, och ta ett steg i taget.

– Då man ser på startfältet i årets UMK så kan man bara konstatera att det redan är en vinst att få vara med bland de sju finalisterna. Och det är en möjlighet vi är otroligt ödmjukt tacksamma för.

– Och det känns också som att de övriga finalisterna har samma inställning. Vi har ett superroligt gäng här, och vi är jätteivriga på att tillsammans få ställa till med en otrolig UMK-final i februari. Sen är allt som händer där bara hemåt.

Fem personer står framför en vit bakgrund. De står alla i olika, roliga ställningar, och ser ut att skrika.
Bildtext Genombrottet för den stora publiken kom 2021, då bandet gjorde en låt tillsammans med brödraduon Matti och Teppo.
Bild: Yle / Nelli Kenttä

– Sen har ju alla bidrag en 14 procents chans att vinna tävlingen i år, så på något sätt borde vi kanske förbereda oss på den möjligheten, tillägger Kenraali Vahva.

Med sin partylåt, Samaa taivasta katsotaan, vill karaktärerna i Portion Boys framkalla ett leende på läpparna, och fötter som stampar i takt med musiken.

– Vi hoppas att lyssnaren kan glömma vardagens bekymmer, och istället vilja hitta ett dansgolv i närheten där man kan släppa loss lite. Det är en låt som kommer igång direkt från början, så ganska snabbt borde man nog känna sig redo för lite fest.

Finalen i UMK23 går av stapeln den 25.2 klockan 21.00 i Logomo i Åbo, och direktsänds i Yles kanaler. Publiken, tillsammans med jurygrupper, utser en vinnare bland de sju finalisterna. Mellan 12.1 och 20.1 presenteras en artist och bidrag per vardag på svenska.yle.fi, Svenska Yles Instagram och i Vega Dag.

Mer om ämnet på Yle Arenan