Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studiehandledare hjälper unga vid yrkesval

Från 2015
Studiehandledarna Pamela Backholm och Ann-Sofie Nygård
Bildtext Studiehandledarna Pamela Backholm och Soffi Nygård hjälper unga hitta rätt i utbildningsdjungeln.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Know How-mässan som ska hjälpa unga att hitta rätt väg efter högstadiet ordnas på onsdag och torsdag i Korsholm. Studiehandledarna Pamela Backholm och Soffi Nygård är båda studiehandledare i skolor i Vasa och vana att hjälpa till när unga väljer yrke.

- Vi hjälper till att reda ut egna tankar. Klart att de har funderat på alternativ. Särskilt då vi far på studiebesöken under hösten till yrkesinstituten börjar de fundera, säger Backholm.

- Vi visar på olika vägar. Du behöver inte alltid gå via yrkesskola eller gymnasiet utan du kan göra olika kombinationer. Jag försöker visa på många möjligheter, säger Nygård.

Många har en uppfattning

Största delen av niorna har en uppfattning vart de ska söka sig. De flesta söker sig till gymnasiet och får på det sättet tre år till att fatta beslut om vad man egentligen vill.

- Ungefär en tredjedel har svårt att veta vad de egentligen vill i det här skedet, säger Nygård.

Många unga pratar också mycket med föräldrar och äldre syskon om vart de ska vända sig efter nian. På det sättet känner de också ofta till en hel del om olika alternativ.

- Men det finns den här gruppen som är den första i familjen som ska gå in i andra stadiet och göra valen. De har sina dilemman, säger Backholm.

Mässa till hjälp

När det gäller att göra framtida val kan vuxna som kommer till skolan och berättar om sina yrkesval också vara till stor hjälp.

- Då märker de unga att man vänder och svänger i livet ganska många gånger och det ska man vara beredd på, säger Backholm.

På Know How-mässan i Botniahallen i Korsholm är det många olika läroinrättningar och företag som presenterar sig. Både Backholm och Nygård tycker att mässan kan vara till stor hjälp för den unga.

- Det finns ju många alternativ som man kanske inte har varit medveten om att finns. Det är inte bara andra stadiet, säger Nygård.

- Det finns ganska många representanter från näringslivet där som vill locka våra ungdomar att tänka på just den branschen. Vi förbereder på lektionstid och går igenom vad det finns för utställare. Det som jag personligen gärna skulle se mera av är gymnasieutbildningarna, säger Backholm.