Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bildkonstnären Eetu Huhtala är Årets unga konstnär

Eetu Huhtala sitter bredvid sitt verk där det rinner vatten ner i ett badkar. I bakgrunden syns ett annat verk som påminner om en ihopvikt fåtölj i kantig metall.
Bildtext Årets unga konstnär 2023 Eetu Huhtala har bland annat skapat ett badkar som inte fylls av vatten.
Bild: Marjut Suomi / Yle

Eetu Huhtala har utsetts till Årets unga konstnär 2023. Han skapar konst av vardagliga föremål som inte fungerar som vanligt.

Bildkonstnären Eetu Huhtala är Årets unga konstnär. Utmärkelsen innebär ett stipendium på 20 000 euro och möjlighet att ordna en privatutställning på Tammerfors konstmuseum.

Utmärkelsen delas ut av Tammerfors stad för att stödja finländska konstnärer under 35 år som är intressanta även internationellt. Första gången Tammerfors stad utsåg Årets unga konstnär var år 1994.

Utgångspunkten i Huhtalas verk är vardagliga föremål och apparater som blir konst när han kapar kontakten till deras ursprungliga uppgift. Han har bland annat skapat ett badkar som inte fylls av vatten och en iskall sits som inte går att sitta på.

”Jag arbetar med personliga upplevelser och bredare samhälleliga problem. Utgångspunkten är mänskliga upplevelser som jag kopplar till vardagliga och bekanta föremål och ofta lånar form och funktion från till mina verk. Mitt mål är att genom skulptur skapa enskilda ögonblick, händelser och känslor som samtidigt är bekanta, men också yttre, främmande”, förklarar Huhtala i ett pressmeddelande från Tammerfors stad.

Eetu Huhtalas konstverk är en mekanisk skulptur där en ballong snurrar mellan rulltrappsräcken som går åt olika håll.
Bildtext Eero Huhtala: Indecisive, 2021: Rulltrappsbanden går åt olika håll och ballongen mellan dem snurrar på ställe.
Bild: Eetu Huhtala

Eetu Huhtala har utbildat sig till bildkonstmagister vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi.

Källa: STT