Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inhyrda tandläkare ska förkorta köerna i Östnyland – börjar med att fixa tänderna på tusen personer

Två personer sköter om tänderna på en äldre man i tandläkarstol.
Bildtext Från och med den här veckan tar man hjälp av ett privat företag för att få bukt med köerna inom munhälsovården i Borgå, Lovisa och Sibbo. Arkivbild.
Bild: Mikko Koski / Yle

Från och med den här veckan börjar personal från en privat tandklinik ta emot patienter om kvällarna i Sibbo, Borgå och Lovisa.

När välfärdsområdets munhygienister, tandläkare och tandskötare går hem så tar det privata företagets personal vid.

– När vi slutar för dagen så börjar de jobba i samma lokaler, berättar Lovisas övertandläkare Laura Saarioinen.

I Lovisa ska det privata företaget sköta patienter två kvällar i veckan, mellan klockan 16 och 21. Den första kvällsmottagningen i Lovisa är på onsdag, i tandvårdens vanliga lokaler i hälsostationen.

I Sibbo och Borgå ska företaget förkorta köerna under fyra kvällar i veckan, med början på måndagen (16.1).

Den inhyrda personalen ger helhetsvård, alltså sköter patienten från början till slut från en första undersökning till att lappa och laga det som behövs.

Köerna för att få komma till munhygienistens mottagning är långa, särskilt i Borgå. Enligt Borgås övertandläkare och enhetschef Sari Holmberg lättar systemet med inhyrd arbetskraft inte på munhygienisternas arbetsbörda. Det försöker man lösa på annat sätt.

Tandläkare Aleksandra Jarosa och tandskötare Marianne Nordenswan lappar en plomb på Lovisa hälsocentral. När de går hem för dagen tar inhyrd hjälp vid. - Spela upp på Arenan

Det är tandkliniken Spider Med som ska hjälpa till med att förkorta köerna till tandläkare. Företaget vann välfärdsområdets konkurrensutsättning och enligt avtalet ska de sköta cirka tusen östnyländska patienter som väntar på icke-brådskande tandvård. Om det inte räcker för att förkorta köerna tillräckligt så kan samarbetet fortsätta längre.

De omkring tusen patienterna fördelas så att hälften finns i Borgå, en fjärdedel i Sibbo och en fjärdedel i Lovisa.

– Det är kön för Lovisas del, i fortsättningen försöker vi sköta det som egen verksamhet, säger Saarioinen.

Långa väntetider

De patienter i Lovisa som väntat längst har köat sedan september. Köerna beror både på coronatiden och på personalbristen inom hälsovården.

– Vi var tvungna att inhibera tider redan på grund av coronaviruset och sedan dess har köerna bara fortsatt växa. En delorsak är att vi inte fått så många anställda som vi skulle behöva, säger Saarioinen.

I Borgå har de som köat längst väntat sedan november, enligt övertandläkare och enhetschef Sari Holmberg.

I Sibbo är köerna längst, berättar övertandläkare Perttu Halonen. Där har de som väntat längst köat sedan vårvintern 2022.

Just nu ska en person behöva vänta på icke-brådskande tandvård i högst ett halvår. I höst blir tidsgränsen striktare i och med att den nya vårdgarantin tas i bruk. Från och med den första september får väntetiden inom icke-brådskande tandvård vara högst fyra månader.

Efter den första november 2024 ska man behöva vänta högst tre månader på icke-brådskande tandvård.

Munhälsovården på Lovisa hälsocentral
Bildtext Tandvården i Lovisa finns i hälsocentralen. Patienterna kommer knappast att märka så stor skillnad mellan ett vanligt tandläkarbesök och den inhyrda hjälpen, annat än att man får en tid på kvällen.
Bild: Seif Abdi / Yle

Om man lyckas hålla köerna tillräckligt korta i fortsättningen beror till stor del på om man lyckas hitta och locka tillräckligt med personal.

– Åtminstone i Lovisa har läget inom tandvården varit bra när vi har personal. Just nu fattas det två tandläkare. Det är trettio procent av våra anställda så det märks genast, säger Saarioinen.

Personerna som köar efter tandvård är vuxna.

– Barnen får automatiskt en kallelse när det är dags. Har barnet haft tandproblem så kallas man in med ett års mellanrum, annars med två års mellanrum, säger Saarioinen.

Den som behöver brådskande tandvård får oftast komma till tandläkaren redan samma dag. HUS sköter brådskande tandvård på kvällar och veckoslut och då är man tvungen att åka ända till Parksjukhuset i Helsingfors.

– Det finns tyvärr inget närmare, men inte är det många personer per månad som åkt dit från oss, säger Saarioinen.

Diskussion om artikeln