Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europas kungligheter samlades i Aten för att ta farväl av Greklands exkung

Konstantin II:s kista omgiven av präster och kungligheter i Metropolis-katedralen i Aten.
Bildtext Bland andra Spaniens, Danmarks, Sveriges, Norges, Nederländeras, Monacos och Luxemburgs kungliga familjer var representerade på Konstantin II:s begravning.
Bild: EPA-EFE

Tiotals kungligheter och tusentals greker tog på måndagen farväl av Greklands sista kung. Konstantin II avsattes i en statskupp år 1967 efter tre år på tronen.

På plats i Metropolis-katedralen i Aten för exkung Konstantin II:s begravning fanns både nuvarande och tidigare regenter, eftersom den grekiska kungafamiljen har nära band med de flesta andra kungahus i Europa.

Exdrottning Anne-Marie, kronprins Pavlos och kronprinsessan Marie-Chantal i Metropolis-katedralen intill exkung Konstantin II:s kista. Över kistan ligger en blåvit flagga och på den vilar en krans med vita blommor med ett blått band.
Bildtext Exdrottning Anne-Marie, kronprins Pavlov och kronprinsessan Marie-Chantal under begravningen.
Bild: EPA-EFE

Spanska kungafamiljen var på plats i sin helhet eftersom exdrottning Sophia, gift med exkung Juan Carlos och mor till den nuvarande kungen Felipe VI, var grekisk prinsessa innan hon blev spansk drottning. Sophia och Konstantin II var syskon.

Prinsessan Alexia, exdrottning Anne Marie och kronprins Pavlos klädda i svart utanför Metropolis-katedralen i Aten.
Bildtext Konstantin II:s änka, exdrottning Anne-Marie tillsammans med sina äldsta barn, prinsessan Alexia och kronprins Pavlos utanför kyrkan efter begravningen.
Bild: Tim Rooke/Shutterstock/All Over Press

Konstantins änka, Greklands exdrottning Anne-Marie, är i sin tur syster till drottning Margrethe II av Danmark, så det danska kungahuset var också välrepresenterat. Margrethe deltog i begravningen, liksom hennes söner kronprins Frederik och prins Joakim.

Kung Carl XVI Gustaf av Sverige är kusin till exdrottning Anne-Marie, så både han och drottning Silvia var på plats.

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf klädda i svart. Bakom dem syns en folkmassa där många håller upp mobiltelefoner.
Bildtext Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den brittiska kungafamiljen representerades av prinsessan Anne, syster till kung Charles. Hon är släkt med den grekiska kungafamiljen på både mödernet och fädernet. Annes pappa, prins Philip, och Konstantin II var sysslingar, men via drottning Viktoria var även hennes mamma, drottning Elizabeth II, släkt med Konstantin.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon av Norge klädda i svart.
Bildtext Den norska kungafamiljen representerades i Aten av kronprinsparet Mette-Marit och Haakon.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Juan Carlos av Spanien var inte den enda exmonarken på plats. Nederländernas exdrottning Beatrix deltog också i begravningen i Aten tillsammans med sin son, kung Willem-Alexander. Drottning Beatrix abdikerade år 2013 i enlighet med nederländsk tradition.

Kung Willem-Alexander och drottning Maxima samt Beatrix av Nederländerna går mot kyrkan. Bakom dem syns poliser som håller allmänheten på avstånd.
Bildtext Kung Willem-Alexander och drottning Maxima av Nederländerna anländer till begravningen i Aten tillsammans med landets tidigare drottning Beatrix.
Bild: EPA-EFE

Ingen statsbegravning

Trots att Konstantin II var ett tidigare statsöverhuvud var det en privat begravning, inte en statsbegravning. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis deltog inte i begravningen. Enligt honom var Konstantin II statsöverhuvud över kungariket Grekland som inte längre existerar, eftersom landet i dag är en republik.

Den grekiska militärjuntan avskaffade formellt monarkin år 1973 efter att ha avsatt kung Konstantin när den kom till makten 1967. I en folkomröstning 1974 valde det grekiska folket att inte återinföra monarki som statsskick.

Prinsessan Anne klädd i svart.
Bildtext Prinsessan Anne representerade den brittiska kungafamiljen. Prins William deltog inte i begravningen trots att exkung Konstantin var hans gudfar.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Tusentals greker hade ändå samlats i närheten av Matropolis-katedralen i Aten för att hedra sin tidigare kung.

– Han var det här landets konstitutionelle ledare. Det var en monarki då, så vi ska hedra den här mannen, sade Atenbon Georgia Florenti till nyhetsbyrån AP inför begravningen.

Källa: AFP, Reuters, AP