Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska stjärnorna oroliga över VM – snöbrist pinar arrangörerna: ”Skidskytte-VM kan inte anordnas där nu”

Skidskytte i Ruhpolding
Bildtext Snöläget i Centraleuropa har varit dystert med gräsfyllda skidstadion.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Världsmästerskapen i skidskytte går av stapeln i tyska Oberhof om tre veckor trots att snön fattas. Internationella skidskytteförbundet är övertygade om att tävlingarna går att arrangera.

Bristen på snö och de höga temperaturerna har påverkat vinteridrotten i år. Flera världscuptävlingar har ställts in bland annat i alpint och nordisk kombination.

Skidåkningen har varit näst på tur till att eventuellt drabbas av det rådande klimatet i Centraleuropa. Internationella skidförbundet FIS gick i dag ut med det glädjande beskedet att världscuphelgen i Les rousses kommer att arrangeras som planerat den sista helgen i januari.

Världscupen i skidskytte har skonats från inhiberingar men läget inför VM är minst sagt oroväckande.

Även om tävlingarna under säsongen har gått att anordna, har förhållandena inte varit optimala. Under förra helgens världscuptävlingar i tyska Ruhpolding kunde gröna gräsmattor urskiljas runt skidspåren.

Ruhpoldings skidspår omringas av gräs - Spela upp på Arenan

Tävlingsarrangörerna har behövt reagera kvickt och spåren har skapats av lagrad snö.

– Det är synd att det finns grönområden runt de flesta tävlingsplatserna, framför allt i Centraleuropa. Det här är inte den bästa vintern för oss. Att organisera tävlingarna kräver goda förberedelser, kommenterade Daniel Böhm, sport- och evenemangsansvarig för Internationella skidskytteförbundet IBU till Yle Urheilu.

Bekymrade åkare

Om tre veckor ska VM i skidskytte gå av stapeln i tyska Oberhof. På plats finns ingen snö så långt ögat kan nå.

De norska idrottarna som sett bilderna från Oberhof är oroliga över situationen.

– Skidskytte-VM kan inte anordnas där nu. Det handlar mer om rullskidåkning, sa den norska skidskytten Sturla Holm Lægreid dystert till NRK.

– Jag har upplevt allt möjligt på Oberhof. Vädret kan förändras även under loppet. Vi får hålla tummarna för att det kommer snöa där inför VM, sa fjolårets världscupvinnare Marte Olsbu Røiseland.

Oberhof
Bildtext Snön i Oberhof är obefintlig.
Bild: IMAGO/foto2press/ All Over Press

Tävlingsarrangörerna är medvetna om situationen och har föreberett sig genom att lagra snö från i fjol.

– Jag tror dock inte att vi behöver använda det, försäkrade Böhm till NRK.

Enligt väderprognosen förväntas kyligare dagar med snö och minusgrader. Läget hinner ändras.

Böhm berättar att IBU tittar på väderprognoserna tre veckor framåt.

– Ser vi problem måste vi kommunicera med tävlingsarrangören. Deadline är tio dagar före tävlingsevenemanget. Om loppet inte kan hållas måste vi titta på andra alternativ.

Stjärnidrottaren är orolig över världsläget

Vintern i Centraleuropa har varit ovanligt varm. Av de europeiska länderna är det för närvarande bara Norge, Sverige, Finland och Ryssland som har lämpliga förutsättningar för vintersport. Ingen annanstans i Europa är det minusgrader.

I artikeln som NRK publicerade under helgen sägs det att prognoserna ser likadana ut även i februari, då VM i vintersport anordnas i olika delar av Europa.

Situationen är sällsynt. Till exempel i Warszawa, Polens huvudstad, firades det nya året in i nästan 20 grader.

– Vi har inte tävlat i några tävlingar på natursnö i år. Det är synd att vår sport och världen smälter bort, säger den norska stjärnskidskytteåkaren Ingrid Landmark Tandrevold till NRK.

Tandrevold tror att situationen är orsakad av klimatförändringar. Hon påminner om att skidskyttesituationen i det stora hela verkar obetydlig.

Tandrevold är mer oroad över jordens framtid.

– Vi ser effekterna av klimatförändringarna på nära håll och det är en chock.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Urheilus artikel Norjalaiset huolestuivat karuista oloista ampumahiihdon MM-kisapaikalla av Joel Sippola och Petri Sjöblom.