Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Jag har alltid vetat att jag en dag kommer att jobba som kock i Strömsö, säger Oskar Mendelin och det är nu det händer

Jag har alltid vetat att jag en dag kommer att jobba som kock i Strömsö, säger Oskar Mendelin och det är nu det händer - Spela upp på Arenan

Som barn kom Oskar Mendelin ofta med familjen till badstranden på Strömsö. Ibland kikade han upp mot villan och tänkte att där inne kan de säkert jättemycket om mat och allt möjligt. Tänk om...

Lördagen den andra februari gör Oskar debut i Strömsököket och känner att en gammal barndomsdröm går i uppfyllelse. Efter 16 år i restaurangbranschen i både Finland och Sverige, tror han också att både kunskapen och idéerna kommer att räcka till.

Efter kockutbildningen i Vasa jobbade han på hemmaplan i två år.

– I kockkretsarna känner alla varandra så det var via bekanta jag kom mig till Stockholm.

Det blev många år på innekrogarna i Stockholm, men också på konferenshotell i förorten och i restauranger på olika herrgårdar på landsbygden. Att cirklarna inte är så stora visar också det att han under en kort period för över tio år sedan, jobbade på samma restaurang som förra Strömsökocken Paul Svensson.

Allt utom kålgryta går hem hemma

Oskars fru Petra är från Tjeckien och de träffades då de båda jobbade på ett konferenshotell utanför Stockholm. Nu har de ett barn tillsammans och för ett drygt år sedan flyttade familjen till Vasa.

Då vi gifte oss lovade jag att steka plättar varje lördag morgon, så vi äter plättar minst varannan lördag.

Oskar

Då Oskar riktigt vill imponera hemma i köket kan det bli skaldjur eller palak paneer, en indisk gryträtt, som är fruns favorit, men hon gillar det mesta utom kålgryta.

Dags för en stammande kock

Oskar har en lätt stamning, ibland märks det mer, men ibland hörs det nästan inte alls.

– Då jag var yngre var det lite knepigt ibland, men med åldern jag har blivit mer bekväm.

Det är för få människor som stammar på tv.

Oskar

Oskar tycker att det är dags för Strömsö att få sin första stammande kock. Med åren har han lärt sig hantera stamningen och nu vet han vilka ord han stammar på.

– Jag brukar mjuka upp de hårda konsonanterna med ett ”smyg-h”, det funkar oftast ganska bra.

En man i ett kök.
Bildtext Oskar Mendelin gör gärna gamla nordiska maträtter.
Bild: Yle/ Carina Ahlskog

Det egna matminnet är den bästa kryddan

– Tänk om vi kunde börja med kalops- eller kåldolmspartyn och skippa sushin, nordisk mat är ju sjukt god, säger Oskar.

Han vill lyfta de bortglömda nordiska klassikerna och tycker att vi borde hitta tillbaka till vår egen tradition. Det blir mycket lättare att få till god mat om man håller det enkelt, med det som man har hemma utan att behöva ha en armé av exotiska kryddor i skåpet.

– Visst kan det var gott med texmex eller asian fusion, men den bästa kryddan är nog det egna matminnet, något som kopplar bakåt till mat som görs i ”gamla hem”, säger Oskar.

En portion med färdigt stekta kroppkakor och rårörda lingon
Bildtext Till Oskars absoluta favoriter hör kroppkakor med rårörda lingon.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Först ut är kroppkakan

Det första Oskar kommer att bjuda på i Strömsököket är kroppkakor på tre sätt - fyllda med rökt sidfläsk, med svamp och med lax. Rårörda lingon finns naturligtvis med som tillbehör.

Oskar kommer inte att kocka ensam - vid sin sida kommer han att ha Matias Jungar, som är nygammal i Strömsököket.

Matias är lite för lång, men rolig.

Oskar

Oskars och Matias vägar har korsats tidigare. På 90-talet då Oskar just hade börjat skolan stod en nybakad klasslärare vid namn Matias Jungar vid katedern.

– Matias kan väldigt mycket om mat, speciellt om fisk, så jag kan säkert lära mig något av honom än en gång.

Och slutligen får Oskar naturligtvis den klassiska frågan om hur det känns.

– Känslan är mer än bra, på ren svenska är det skitkul att vara med i Strömsö.

Två glada män i ett kök.
Bildtext Oskar Mendelin och Matias Jungar i startgroparna i Strömsököket.
Bild: Yle/ Carina Ahlskog