Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Framsteg i förhandlingarna om Wasalandia - arrendeavtalet ska sägas upp

Det är möjligt att den sedan länge nedlagda nöjesparken Wasalandia rivs redan i år. Vasa stad, som äger marken, och Puuharyhmä som äger byggnaderna siktar på att kunna häva arrendeavtalet så fort som möjligt. Det här meddelar Vasa stad på måndagen.

Det finns en ny delgeneralplan för Vasklot, där Wasalandia-området ligger, och i den är området märkt för centrumfunktioner. Staden och Puuharyhmä har diskuterat en uppsägning av arrendeavtalet i många år men först nu verkar man närma sig en lösning.

En uppsägning av arrendeavtalet innebär att byggnaderna ska rivas. Någon exakt tidtabell för det finns inte men målet ska enligt staden vara att tömma området så snabbt som möjligt. Rivningen i sig beräknas ta några månader i anspråk.

Relaterat

Tre medelålders män står på en fotbollsplan.

Blåvitt står på nytt grönt – efter nästan ett halvt sekel har Vasa IFK en ny hemmaplan

Fotbollsklubben Vasa IFK har saknat hemmaplan sedan 1977.

Politikerna i Korsholm tar tag i Vasa hamnväg

Korsholm har låtit göra en egen utredning av de två alternativen söder om Stadsfjärden och man tog också med ett så kallat noll-alternativ i vilket ingen ny hamnväg byggs.

Samhällsbyggnadsurskottet föreslås inte ta ställning för något av alternativen under sitt möte på onsdag kväll.

De två vägalternativen konstateras dock skapa betydande nya möjligheter för utvecklingen av industrin, servicen och boendet. Vikby alternativet är det starkare av de två.

Noll-alternativet anses bäst bevara förutsättningarna för jord- och skogsbruket. Det alternativet är också bäst med tanke på acceptans bland lokalbefolkningen.

Den gamla varvshallen på Smulterö i Vasa.

Vasa vill sälja varvshallen på Smulterö för en euro

Staden letar aktörer som kan utveckla det gamla varvsområdet