Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska högsta domstolen beviljade besvärstillstånd mot planen att skicka asylsökande till Rwanda

Demonstranter utanför Storbritanniens högsta domstol protesterar mot planerna på att deportera asylsökande till Rwanda.
Bild: Vuk Valcic/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Storbritanniens plan om att låta asylsökande vänta på beslut i afrikanska Rwanda i stället för i Storbritannien stampar på stället efter att landets högsta domstol beviljat en grupp asylsökande besvärstillstånd mot planerna.

Storbritanniens högsta domstol beviljade på måndagen en grupp asylsökande besvärstillstånd mot sitt eget beslut angående den brittiska regeringens planer att deportera asylsökande till Rwanda.

I december konstaterade domstolen att regeringens plan om att skicka asylsökande till Rwanda för att där vänta på sitt asylbeslut är lagligt. Storbritannien och Rwanda kom överens om transporterna av asylsökande i våras.

Enligt överenskommelsen mellan de två länderna betalar Storbritannien cirka 143 miljoner euro för att landet tar emot och inkvarterar personer som har ansökt om asyl i Storbritannien.

Storbritannien har motiverat planerna med en önskan att stävja olaglig immigration och människosmuggling.

Det första flyget med asylsökande var tänkt att lyfta från Storbritannien i juni, men stoppades av Europadomstolen som förbjöd flygningarna tills alla juridiska frågor har avgjorts i brittiska domstolar.

I måndagens dom konstaterade den brittiska högsta domstolen att förfarandet är lagligt, men att individuella asylsökande har rätt att gå i process mot systemet. Åtta asylsökande uppges ha inlett processer.

Källa: Reuters