Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maffiabossen Matteo Messina Denaro greps på Sicilien efter trettio år på flykt

Uppdaterad 16.01.2023 17:30.
Italiens mest eftersökta maffiaboss greps på Sicilien - Spela upp på Arenan

Efter trettio år på rymmen har en syditaliensk maffiaboss som beskrivs som den siste i sitt slag tillfångatagits. Matteo Messina Denaro har gripits i Palermo på Sicilien.

Gripandet skedde när bossen för den sicilianska maffian Cosa Nostra köade för att göra ett coronatest på en privatklinik i hemstaden Palermo på måndagen.

Arresteringen ses som en stor seger i kampen mot maffian. När Messina Denaro leds ut från sjukhuset av två karabinjärer till en svart minibuss möts de av applåderande människor ute på gatan som ropar ”bravo, bravo”.

Enligt uppgifter är Messina Denaro sjuk i cancer, och efter en operation förra året besökte han regelbundet sjukhuset för behandling. Valet att söka vård kan tolkas som ett sätt att frivilligt ge upp, menar en del. Även om det verkar som om han har förföljts av en rad hälsoproblem under många år.

Messina Denaro hade vid det här tillfället sökt vård under falskt namn. Men när han precis innan ingripandet tillfrågades vad han hette av en av poliserna svarade han ”jag heter Matteo Messina Denaro”.

Han har nu förts till ett högsäkerhetsfängelse.

”Den sista levande bossen i sitt slag”

Gripandet skedde i stort sett på årsdagen av gripandet av en annan maffiaboss Totò Riina som arresterades den 15 januari för trettio år sedan. Sedan dess har alltså Messina Denaro beskrivits som efterträdaren och har hela tiden varit eftersökt.

Att Messina Denaro beskrivits som den siste levande maffiabossen i sitt slag beror delvis på att maffian i södra Italien har försvagats de senaste åren på grund av många tillslag och arresteringar.

Men det har tagit lång tid att spåra upp honom. Från januari 1994 fanns spår av att han befann sig i Barcelona i Spanien, där han hade genomgått en ögonoperation. Men det är endast tre–fyra bilder av honom som har figurerat på nätet och i media, sedan ett familjefoto då han var i sena tonåren.

Dömdes i sin frånvaro för otaliga mord

Maffiabossen Messina Denaro – också kallad ”U siccu” (Han, den smale) eller Diabolik – är dömd till livstids fängelse för dussintals mord, bland annat på en liten pojke som efter att ha strypts till döds upplöstes i syra. Han står också bakom massakrer 1992 då bland annat två domare Giovanni Falcone och Paolo Borsellino dog, och för attentat i i Milano, Florens och Rom 1993.

Hundratals poliser har under åren varit inblandade i jakten på honom. Inte minst genom att försöka att dra åt snaran kring honom genom att ringa in de personer som fanns i hans nätverk och skyddade honom.

Hans förmögenhet uppskattas uppgå till 4 miljarder euro efter ett liv med drogsmuggling, utpressningar och illegal pengatvätt i en rad sektorer - allt från grön energi till turism. Han lär ha varit särskilt framgångsrik i vindkrafts-, bygg- och distributionsbranschen.

Premiärminister Meloni omgiven av poliser
Bildtext Italiens premiärminister Giorgia Meloni på Sicilien omgiven av distriktsåklagaren, domarna som samordnade utredningarna och representanter för Carabinieri del Ros som genomförde gripandet.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Premiärminister Meloni: En stor seger för staten

Premiärminister Giorgia Meloni kommenterade händelsen som ”en stor seger för staten i kampen mot maffian”.

Hon tillade att kampen mot maffian kommer att fortsätta med oförminskad styrka. Under måndagen besökte hon Palermo.

Italiens regering säger att kampen mot maffian fortsätter med oförändrad styrka.

Samtidigt varnar många för att fattigdomen som breder ut sig i landet i de många krisernas spår och som lett till svårigheter för många familjer att skaffa mat på bordet, särskilt i södra Italien, leder till att maffian blir till ett lockande alternativ.

Polisen griper Italiens mest eftersökta maffiaboss, Matteo Messina Denaro i Palermo, på Sicilien efter 30 år på flykt.
Bildtext Polisen griper Italiens mest eftersökta maffiaboss, Matteo Messina Denaro i Palermo på Sicilien.
Bild: Lehtikuva