Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Talmännen Vanhanen och Norlén: ”Turkietresan uppskjuten, inte inställd”

Uppdaterad 16.01.2023 18:10.
Endast Ryssland gynnas av en utdragen Natoprocess, säger Matti Vanhanen (C) på en presskonferens tillsammans med svenska riksdagens talman Andreas Norlén. - Spela upp på Arenan

Talman Matti Vanhanen (C) har i dag träffat svenska riksdagens talman Andreas Norlén i Helsingfors. Deras gemensamma resa till Turkiet blev inställd efter protest i Stockholm.

Under måndagen har den svenska riksdagens talman Andreas Norlén varit på besök i Helsingfors. Han höll en presskonferens tillsammans med Finlands dito Matti Vanhanen (C) i Riksdagshuset på eftermiddagen.

Finland och Sverige har ansökt om Natomedlemskap och väntar på att Ungern och Turkiet ska ratificera ländernas ansökningar.

– Jag upplever att Sverige och Finland är väldigt överens och väldigt synkroniserade. Och vi kommer att genomföra den här processen tillsammans, sa Norlén.

De två talmännen skulle ha rest till Turkiet tillsammans den här veckan. Norlén fick ändå sin inbjudan indragen efter att demonstranter hade hängt upp en docka som föreställde Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i centrala Stockholm.

Matti Vanhanen i riksdagen.

Vanhanens Turkietresa ställs in efter uppståndelse kring Erdoğandocka i Sverige

Vanhanen skulle ha åkt till Turkiet med Sveriges talman.

I samband med det ställdes också Vanhanens resa in, eftersom de skulle ha delat flygplan.

Norlén tar avstånd från protesterna.

– Det var djupt obehagligt att se den upphängda dockan och jag tyckte att det var motbjudande. I ett demokratiskt samhälle ska man kunna ha en öppen debatt om vilka samhällsfrågor som helst. Men jag tycker ändå att steget är långt till att agera på ett sätt som innebär att man anspelar på hot mot politiska företrädare och det har ingen plats i ett demokratiskt samhälle.

”Utdragen process gynnar endast Ryssland”

Enligt Vanhanen är det fortfarande möjligt att Turkiets parlament ratificerar ländernas ansökningar innan valet. I så fall måste det ske i februari, eftersom parlamentet tar paus i mars inför det turkiska parlamentsvalet.

Vanhanen vill ändå inte spekulera i hur sannolikt det är att ratificeringen sker före valet. Han anser ändå att situationen inte gynnar någon av parterna.

– Fortsatt osäkerhet är inte i Natos i intresse och det är inte i vårt intresse. Närmast gynnar det Ryssland och öppnar möjligheter för informationspåverkan, sa Vanhanen.

Han tror ändå inte att Ryssland har så stora möjligheter att påverka i Finland eller Sverige.

– I Norden är befolkningen ganska välinformerad och kan för det mesta genomskåda ryska försök att påverka. Så jag tror inte att det skulle ha så stor inverkan också om de försöker.

Turkietresan uppskjuten, kan bli av senare

Talmännen betonade att ett eventuellt besök handlar om att stärka samarbetet mellan parlamenten, bland annat för att diskutera säkerhetsfrågor eftersom länderna möjligtvis snart är medlemmar i samma försvarsallians. Frågor som berör anslutningsprocessen ville de ändå inte kommentera, eftersom det är ländernas regeringar som har ansvar för förhandlingarna.

Både Vanhanen och Norlén verkade anse att det finns möjligheter att genomföra resan till det turkiska parlamentet i ett senare skede i stället.

– Det turkiska parlamentet har sagt att resan är uppskjuten, den är inte inställd. Och det innebär att det finns förutsättningar att genomföra en resa framöver, sa Norlén.