Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Opera gör comeback på Åbo stadsteaters huvudscen – Det röda strecket levererar både glädje och tårar

En man och en kvinna i scenkläder.
Bildtext Att sjunga opera på sitt modersmål blir mer dynamiskt än om man sjunger på tyska eller italienska, säger Waltteri Torikka som spelar Topi i Det röda strecket. Här flankeras han av Johanna Rusanen som spelar Riika.
Bild: Carl Fahllund

Efter en paus på 20 år ska det återigen spelas opera på Åbo stadsteaters stora scen. I Aulis Sallinens Det röda strecket bjuds det på mäktig musik och en berättelse om samhällsförändringen i 1900-talets början.

Operan Det röda strecket (Punainen viiva) baserar sig på Ilmari Kiantos roman med samma namn från år 1909 om tiden kring det första allmänna riksdagsvalet och den politiska entusiasmen som rådde då. Berättelsen handlar om det fattiga paret Topi och Riika som lever ett isolerat liv ute i ödemarken i en tid då Finland håller på att förändras i grunden.

Året är 1907. Alla personer över 24 år har nu fått rösträtt och socialdemokratin sveper in som en våg över landet. Det röda strecket kan ses som ett exempel på folklig opera som skildrar vanliga finländares liv.

I huvudrollen som Topi ses solisten Waltteri Torikka som tidigare bland annat varit med i Trollflöjten på Åbo Svenska Teater.

– Det röda strecket av Ilmari Kianto är en av de viktigaste finländska romanerna, och jag tycker också mycket om Aulis Sallinens sätt att göra om berättelsen till en opera, säger Torikka, som beskriver känslan i operan som ett slags magisk realism.

För Johanna Rusanen har Riika i Det röda strecket alltid varit en drömroll. I bakgrunden ser vi Valtteri Torikka som Topi. - Spela upp på Arenan

Det röda strecket är en väldigt stark historia med många känslor – både glädje och stor sorg.

– I slutet av föreställningen kommer nog många att vara i tårar, säger Torikka.

”Jag vet att det finns många som är sugna på att se opera”

Det röda strecket är en stor produktion med över 100 musiker, korister och solister på scenen.

– Från den dramatiska synpunkten är det väldigt inspirerande att jobba med ett sådant verk, säger kapellmästare Ville Matvejeff. Vi har härliga sångare i den här produktionen. Waltteri Torikka och Johanna Rusanen passar väldigt bra i sina roller som Topi och Riika.

En man med blå kavaj.
Bildtext Ville Matvejeff ser fram emot att få bjuda publiken på opera.
Bild: Carl Fahllund

Matvejeff hoppas på mer samarbete mellan lokala teatrar, symfoniorkestrar och operaföretag i framtiden, så att fler produktioner kan se dagens ljus.

– Vi har ju bara ett operahus i landet som är i Helsingfors, men i flera städer finns det en stor operapublik. Jag har gjort flera produktioner i Åbo, bland annat på Åbo svenska teater och i Logomo, och jag vet att det finns många som är sugna på att se opera här.

Det röda strecket har premiär den 26 januari på Åbo stadsteaters stora scen. För regin står Mikko Kouki.

Filmatisering av Det röda strecket i regi av Matti Kassila från år 1959. - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln