Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Långa köer till laboratoriet vid ÅUCS – personalbrist och patienter som inte dyker upp till sin bokade tid ett problem

ÅUCS fasad på bild.
Bildtext Vid T-sjukhuset kan man få vänta mellan 60 och 90 minuter för provtagning.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Om du ska till ÅUCS för provtagning, så ska du räkna med att köa en längre tid. Personalbrist, oanvända tidsbokningar och svårigheter med att dirigera patienterna hör till orsakerna.

Då Yle Åboland besökte laboratoriet i T-sjukhuset en morgon, hade många redan väntat i närmare en timme på sin tur. Dessutom var maskinen för kölappar ur bruk, vilket ytterligare saktade ner köandet.

Kari och Leena Ylijoki besöker laboratoriet relativt regelbundet och Leena är besviken över att det finns så få tider, som kan bokas i förväg. Hon har försökt boka besökstider till laboratoriet på förhand, men oftast är nästa lediga tid tillgänglig först om flera veckor.

Därför köar paret hellre till laboratoriet utan tidsbokning.

– Jag hoppas att det skulle ske förbättringar i systemet för förhandsbokningar vid laboratoriet. Jag har förståelse för att det råder personalbrist, men ibland kan läkarens varsel för när vissa prover ska tas vara mycket kort. Då tycker jag att kraven blir orimliga, säger Leena Ylijoki.

Hennes man, Kari, berättar att han inte låter sig påverkas av väntetiden.

– Man har blivit van. Men väntetiden är för lång, säger Kari Ylijoki.

Äldre par ser in i kamera. Kvinnan står. Mannen sitter i rullstol.
Bildtext Kari och Leena Ylijoki köar hellre utan tidsbokning till labbet. Att boka en tid skulle innebära en för lång väntan.
Bild: David Fagerudd / Yle

Viola Oljemark har väntat på sin tur till laboratoriet i cirka fyrtiofem minuter, då Yle Åboland pratar med henne.

– Jag har nyligen blivit tvungen att gå på provtagningar mer regelbundet och jag har lärt mig några trick för att det ska gå så snabbt som möjligt. Den första gången jag besökte labbet var jag tvungen att vänta i närmare två timmar, säger Oljemark.

Därför använder hon nu den så kallade Ketterä- kön, en kö som är endast menad för blodprov. Det går mycket snabbare, säger hon.

– Jag har jobbat inom vården och har förståelse för att kötiderna kan vara långa. Det är en inställningsfråga, säger Oljemark.

En person i ett väntrum på ett sjukhus.
Bildtext Köerna till provtagningen stör inte Viola Oljemark.
Bild: David Fagerudd/Yle

Varierande läge mellan labben

Maiju Manelius är överskötare vid ÅUCS Laboratorier. Hon påpekar att läget varierar mycket mellan de olika laboratorierna i Egentliga Finland. Väntetiderna kan också skifta mycket beroende på om det gäller provtagning med eller utan en förhandsbokning.

Det är alltid svårt att förutspå hur många patienter som dyker upp till provtagningen vid T-sjukhuset. Ofta kommer de flesta i början av veckan. Sedan blir det lugnare närmare veckoslutet. Läget är lättare att styra med hjälp av förhandsbokningar. Utan dem är patientmängden rätt så okontrollerbar.

I genomsnitt uppskattar Manelius att det tar mellan 60 till 90 minuter att köa till provtagningen vid T-sjukhuset. Därför försöker de styra patienter till andra laboratorier genom förhandsbokningar.

– Också personalbristen är en klar orsak till de långa väntetiderna, säger Manelius.

Ylihoitaja Maiju Manelius seisoo näytteenottokontin edessä TYKSin T-sairaalan pysäköintihallissa.
Bildtext Överskötare Maiju Manelius håller med om att köerna till provtagningen är för lång.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

För att göra processen snabbare försöker laboratorierna styra de mindre brådskande provtagningarna till senare på dagen. De som prioriteras är exempelvis de som inte får äta innan provtagningen.

Alla har ändå inte möjlighet att komma till provtagningen precis när som helst.

Ytterligare ett problem är att det ofta sker att patienter inte kommer till sina på förhand bokade provtagningstider. Då går provtagningen på tomgång och det finns inga sanktioner för de, som struntar i sin bokning.

– Övergången till välfärdsområdet vid årsskiftet har inte påverkat situationen med kötider speciellt mycket, säger Manelius. Ännu kör vi enligt gamla tillvägagångssätt.

En förändring är ändå det att de flesta laboratorier i regionen nu hör till samma helhet, vilket ska bidra till mer flexibla laboratoriebesök.

Diskussion om artikeln