Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare om de stora översvämningarna: ”Situationen är exceptionell”

Det milda regnvädret höjer vattennivåerna i Svenskfinlands åar och floder till översvämningsnivåer. I Sjundeå å har vattnet stigit nästan 1,5 meter på knappt en vecka.

Vädret brukar vanligtvis vara som kallast i januari, men på måndagen har sällsynta översvämningsnivåer uppmäts i åar vid Finlands kustområden. Vattenståndet i Loimijoki i Satakunta är nu det högsta sedan observationer började göras år 1931.

Också Sjundeå å har vuxit till sig. Vid den här tiden på året brukar ån ha ett vattendjup på under fyra meter. Enligt måndagens senaste observationer närmar sig djupet nu istället 5,5 meter, vilket är 18 centimeter högre än någonsin tidigare.

– Den nuvarande översvämningssituationen är exceptionell, speciellt för att vara vinteröversvämningar. Att åar når rekordhöga nivåer i januari har inte hänt på 30 år, säger Harri Myllyniemi som är forskare vid Finlands miljöcentral.

Meteorologiska institutets sedan tidigare utfärdade översvämningsvarningar förlängdes på måndagsförmiddagen. I Österbotten, Satakunta, Egentliga Finland, Egentliga Tavastland och Nyland råder nu varningen fram till torsdag.

Översvämningarna har ännu inte nått sin topp, som förväntas komma under de närmaste dagarna, skriver Närings-, trafik- och miljöcentralen i ett pressutskick. Mot slutet av den här veckan spås svalare vädret vilket gör att vattennivåerna sjunker.

Vägar redan stängda

När Meteorologiska institutet går ut med en översvämningsvarning innebär det att skogar och åkrar kan översvämmas, men även att mindre störningar kan förekomma.

– I nuläget är problemet främst att det på många ställen finns vägar som kan tvinga stängas på grund av översvämningarna, säger Harri Myllyniemi.

Redan tidigt på söndag kväll tvingades myndigheterna stänga Borgnäsvägen i Nickby. Även i Sjundeå och i Finno i Esbo har vägar stängts av. På lördagen fastnade dessutom en buss i en knappt en meter djup vattenpöl i östra Helsingfors.

– Klimatförändringarna förutspås höja vattentemperaturen och även nederbörden ökar. Trots det kommer vi fortfarande att ha snö i Finland. Men när vi varma perioder av nederbörd så kommer vi också att ha översvämningar av det här slaget