Brittiska regeringen hotar dra mattan undan skotska parlamentet i fråga om translagstiftning
Upprörande, tycker Skottlands försteminister Nicola Sturgeon om Storbritanniens premiärminister Rishi Sunaks hot att stoppa den nya translag som har godkänts av skotska parlamentet.
Det var strax före jul som skotska parlamentet godkände en ny translag som ger möjlighet till könsfastställelse utan medicinsk diagnos, alltså i mycket lik den lag som regeringen Marin vill få igenom i Finland.
Att hur man definierar en persons juridiska kön kunde vara olika i Skottland och i resten av Storbritannien anses ändå problematiskt i London, så den brittiska regeringen gick genast ut med hotet om att man kan blockera den skotska lagstiftningen.
På en presskonferens på måndagen konstaterade Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon att det är upprörande om regeringen i London kan lägga sig i skotsk lagstiftning. Enligt henne handlar det om större principer än en lag.
– Om den brittiska regeringen kan normalisera handlingar som stoppar lagstiftning som demokratiskt har godkänts av det skotska parlamentet inom områden som vi har rätt att stifta lagar om så uppmuntrar det dem att göra det i andra områden också och då är vi ute på ett väldigt, väldligt sluttande plan, rapporterar The Scotsman att Sturgeon sa på måndagen.
Translagen i Skottland godkändes ett par dagar före jul med röster från samtliga partier i parlamentet, utan de ändringar som föreslogs i slutskedet av behandlingen om att begränsa möjligheten till könsfastställelse för personer som misstänkts för sexualbrott.
London har makten – i vissa fall
I den lag som specificerar maktfördelningen mellan Westminster, alltså Storbritanniens parlament, och Holyrood, alltså det skotska parlamentet, finns ”Section 35”, ett avsnitt som gör det möjligt för den brittiska regeringen att stoppa skotsk lagstiftning från att träda i kraft.
För att en lag i Storbritannien ska träda i kraft – vare sig den ska gälla i England, Skottland, Wales, Nordirland eller alla delar av kungariket – krävs det som heter kunglig sanktion, alltså regentens formella godkännande.
I normala fall är det en formalitet, men Section 25 i lagen om Skottland ger regeringen i London möjlighet att i begränsade fall förhindra regentens godkännande om man anser att lagen i fråga står i strid med lagstiftning som gäller hela Storbritannien.
Enligt Nicola Sturgeon påverkar den skotska translagen inte den brittiska jämställdhetslagstiftningen, vilka vissa kritiker har uppgett.
Källa: Reuters, The Guardian, The Scotsman
Skottlands parlament diskuterar vem som ska få vara kvinna
Behövs det platser som är bara för kvinnor?