Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Chappe hade överträffat hans förväntningar” – Henrik de la Chapelle tror hans farbror hade glatt sig över hur konstmuseet i Ekenäs artat sig

Uppdaterad 25.01.2023 06:05.
Siluetten av en man som ser ut genom ett stort fönster. Byggnaden är ännu halvfärdig och fönstret är täckt av en presenning och tejp. En kabel hänger från taket.
Bildtext Havet kommer att vara synligt så väl i utsikten som i innehållet på museet.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Efter en del förseningar ser det nu ut som att Ekenäs nya konstmuseum öppnar sina dörrar i april. Initiativtagaren Albert de la Chapelle gick bort strax efter att man började bygga museet och fick alltså aldrig se slutresultatet.

– Han skulle säkert ha varit irriterad över att det tagit längre än han tänkte sig, han var mycket noggrann med saker. Men jag tror att slutresultatet hade överträffat också de förväntningar han hade, konstaterar brorsonen Henrik de la Chapelle som är ordförande för Albert de la Chapelle stiftelsen.

En byggarbetare ger direktiv åt en annan arbetare som står på en saxlyft. De är inomhus. På golvet en stege.
Bildtext Byggarbetarna jobbar hårt för att museet ska stå klart i april.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Trots att bygget inte är färdigt så går det att få en uppfattning hur det kommer att se ut när dörrarna öppnar i vår. Efter att vi korsat den leriga gårdsplanen i januarirusket stiger vi över en tillfällig bro som tar oss till foten av en mörk trappa. Den leder upp till en rymlig sal med präktiga takbjälkar i ljust trä. Ett enormt fönster som vetter ut mot Museigatan talar för en imponerande utsikt då museet väl står klart.

– Jag var jättenöjd med det förslag som vann, men det här har överträffat ritningarna, konstaterar Henrik de la Chapelle nöjt.

En man högt uppe på en saxlyft på en byggarbetsplats inomhus. Synliga takbjälkar i trä i taket.
Bildtext Det finns knappt några raka linjer i den nya byggnaden.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Han grämer sig inte över att öppningen skjutits upp ytterligare, utan förklarar att det beror på saker som varit utom deras kontroll. På grund av världsläget har till exempel leveransen av fönster och dörrar försenats.

– Som alla vet så måste byggnader ha fönster, konstaterar han med ett skratt.

Konstmuseet kom till på initiativ av hans farbror, medicine doktor och genforskare Albert de la Chapelle, som hade rötter i Tenala. Det uppförs och bekostas av Albert de la Chapelles konststiftelse och doneras sedan till Raseborgs stad. På museets webbplats går det redan att läsa om de kommande utställningarna.

En fasad av ett bygge intäckt i presenning och omringat av byggställningar. Benen på en byggarbetare som håller i en bräda skymtar fram. Det är mulet.
Bildtext Än så länge är byggnaden intäckt.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Chappes utställningar

De tre öppningsutställningarna som fördelats på lika många våningar hedrar minnet Albert de la Chapelle (1933–2020).

  • Klimatkonst – alternativa perspektiv är en utställning med miljövärden och hållbar utveckling i centrum, enligt Albert de la Chapelles önskemål.

  • Utställningen Barösund 1870 -> 2023 låter nutidskonstnärer från Raseborg och Hangö utforska och skapa konst inspirerat av Albert de la Chapelles konstsamling.

  • Slående och magnifikt! behandlar Albert de la Chapelles liv och Chappes födelse

    Utöver utställningarna ordnas aktiviteter under sommaren.

Konsten kommer att spegla Albert de la Chapelles värderingar och liv och även utgå ifrån hans konstsamling. Något som låg nära hans hjärta var att värna om miljön. Det kommer att vara en viktig del av museets innehåll. Havet kommer också att synas på annat sätt än bara i utsikten.

– Vi har tagit avstamp i att regionen alltid varit kopplad till havet. Östersjön och länderna runt Östersjön är ett naturligt område att samarbeta med. Det är ett museum för nutidskonst och vi vill vara i tiden och ta upp aktuella och viktiga ämnen för Finland och kanske hela världen – det är linjen vi har tagit, beskriver Henrik de la Chapelle.

En man i mörk tröja och kragskjorta sitter i en fåtölj. Han lutar armen mot arbstödet och ser över axeln in i kameran.
Bildtext Henrik de la Chapelle hoppas att museets budskap ska intressera mer än själva byggnaden.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Även om byggnaden redan väckt en hel del nyfikenhet önskar de la Chapelle att det är konsten som gör mest intryck på besökarna.

– Jag hoppas att man får ut något av besöket, förhoppningsvis det budskap vi vill förmedla – att det blir en upplevelse och ett ställe man gärna besöker igen.

Ett rum i ett hus som ännu inte är färdigt. På golvet ligger kablar och i bakgrunden står en stege.
Bildtext Här kommer besökarna att kunna köpa biljetter.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Vad gäller läget så ser han flera fördelar förutom närheten till havet.

– Jag tror att hela miljön i Ekenäs lämpar sig väldigt bra med jättefina Gamla stan och närheten till Fiskars och Billnäs. Det blir en utmärkt helhet med Fiskars betoning på design och Ekenäs betoning på konst, plus en trevlig miljö, alla pusselbitar finns här, funderar han.

Chappe har redan väckt intresse också bland möjliga arbetstagare. Då museet letade efter en museiassistent sökte hela 64 personer jobbet, det är den mest ansökta positionen någonsin vid staden. de la Chapelle säger att även om det överraskade honom att det var så många sökande, så förstår han att museet är en lockande arbetsplats.

– Det är inspirerande att hålla på med konst. Här finns alla förutsättningar att göra det till något speciellt och extra, konstaterar han.

Konstmuseet Chappe öppnar i april – Yle Västnyland har tagit en tjuvtitt

9:43

Diskussion om artikeln