Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebyföretaget Kewatec levererar 12 bogserbåtar till Norges armé

Den Karlebybaserade båttillverkaren Kewatec ska leverera 12 bogserbåtar till den norska armén. Båtarna levereras i början av nästa år och ersätter de nuvarande bogserbåtarna som är från 1980-talet.

Det undertecknade avtalet är värt omkring 60 miljoner norska kronor, eller cirka 5,6 miljoner euro.

Båtarna är 7,5 meter långa och designade för att vara enkla att operera, transportera och underhålla. Deras viktigaste användningsområde är att bygga flytande broar, men de kan också användas till att bogsera eller manövrera andra båtar eller flytande konstruktioner.

Relaterat

Migrantbåt på Medelhavet

Trettio migranter saknas efter att båt kantrade på Medelhavet

Trettio personer saknas medan 17 räddades på söndagen i samband med att en båt som kom från Libyen kantrade i dåligt väder, uppger Italiens kustbevakning.

Räddningsinsatser har pågått med stöd av handelsfartyg och flyg. Bland annat EU:s gränsorganisation Frontex har deltagit i arbetet.

Efter ett första misslyckat räddningsförsök bad de libyska myndigheterna Italien om hjälp. Italien bad handelsfartyg i området att ansluta sig till räddningsinsatserna. Under ett försök att flytta människor kantrade migrantbåten.

I lördags meddelade kustbevakningen att över 1 300 migranter hade räddats i tre separata operationer utanför Italiens sydspets och att ytterligare 200 personer räddats utanför Sicilien.

Cirka 17 600 migranter har anlänt i år till Italien. Siffran för motsvarande period i fjol var 6 000.

En bild ovanifrån av fabriksbyggnader intill havet.

Båtförvaringsföretag vill bygga fyra nya bryggor i Lappvik

Sysslar med olika tjänster för båtägare.

Nya båtplatser i Borgå å

Ansökningstiden för båtplats i Borgå är i gång. Sammanlagt har staden över tusen båtplatser att hyra.

Platserna ligger i Borgå å, Gammelbacka, Hammars, Tolkis, Kråkö, Kullo, Jackarby, Virvik och Skeppars. De båtplatser som fanns i Sannäs används inte längre.

Borgå å får i år 19 nya båtplatser för mellan sju och nio meter långa båtar. De nya platserna finns på Västra åstranden, norr om Alexandersgatans bro.

Borgå stads båtplatser är i första hand avsedda för privatpersoner och företag i Borgå.

Den som redan har båtplats kan förnya den genom att betala räkningen.