Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belarus inleder rättegång mot Lukasjenkos ärkerival – Tichanovskaja kallar rättegången för en fars

Den belarusiska oppositionspolitikern Svjatlana Tsichanoŭskaja ser allvarlig ut.
Bildtext Svetlana Tichanovskaja besökte Helsingfors den 13 december 2022.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja anklagas bland annat för högförräderi. Hon befinner sig på Världsekonomiskt forum i Davos.

– De här rättegångarna är inga rättegångar. De är föreställningar, en fars, men det har inget att göra med rättvisa, säger Tichanovskaja i en intervju för nyhetsbyrån AFP.

Tichanovskaja har inte fått se rättegångsdokumenten och hon har inte fått kontakt med den advokat som domstolen i Belarus har utsett för att försvara henne.

– Jag vet inte hur länge den här rättegången ska pågå, hur många dagar, men jag är säker på att de kommer att döma mig till många, många års fängelse, säger Tichanovskaja.

– Det här är en personlig hämnd från Lukasjenko och hans medlöpare, inte bara mot mig, utan också mot andra som motsätter sig honom, tillägger Tichanovskaja.

Anklagas för högförräderi och konspiration

Tichanovskaja står anklagad bland annat för högförräderi, konspiration och kuppförsök.

Just nu befinner hon sig alltså på Världsekonomiskt forum i Davos, i Schweiz. Hon lever i exil i Litauen efter att hon ställt upp som Aleksandr Lukasjenkos motkandidat i det belarusiska presidentvalet 2020 och efter att han utropade sig till segrare i det riggade valet.

Tichanovskaja ställde upp i presidentvalet efter att hennes man, den populäre bloggaren Sergej Tichanovsjij, förhindrades att ställa upp mot den auktoritäre ledaren.

Tichanovskij greps och i december 2021 dömdes han till 18 års fängelse för att ha ”organiserat upplopp” och uppviglat till social oro.

Tichanovskaja har inte tillåtits tala med sin man eller skriva till honom, men fängelsemyndigheterna låter honom brevväxla med deras barn.

Källor: AFP, TT, Yle