Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Isarna ovanligt tidigt i rörelse – vattenföringen närmar sig högsta nivån sedan 1911

Den rikliga nederbörden och det milda vädret har gjort att isarna i de österbottniska åarna är ovanligt tidigt i rörelse. Det meddelar NTM-centralen i Södra Österbotten.

Isläget har förändrats snabbt i synnerhet i de små åarna söder om Kyro älv. Isen vid stränderna har lossnat också i flera större vattendrag.

Under veckan väntas nederbördsmängden minska och temperaturen sjunka, vilket minskar risken för isproppar. NTM-centralen följer med isproppsläget med hjälp av viltkameror i bland annat Lappfjärds å och Kyro älv.

Vattenståndet och vattenföringen i åarna i Österbotten är exceptionellt höga för årstiden. I Skatila i Kyro älv närmar sig vattenföringen den högsta nivån i januari sedan man började med mätningarna 1911.

Relaterat

Ett bildkollage, i mitten finns en man med en röd isborr och på sidorna syns undervattensbilder med isborr och mätsticka.

Finlands isar har mätts i över 100 år – så här går det till

Vi följde med isobservatören Michael Nordlund på en mätning.

Näkymä laiturilta.

Fyrhjuling sjönk genom isen i Nådendal

Det är inte längre tryggt att röra sig på isen.

Västra Finlands sjöbevakningssektion meddelar på Twitter att vindarna, regnet och solskenet har försvagat isarna och att isläget är mycket varierande.

Under fredagen ledde svag is till att en fyrhjuling sjönk igenom isen i Nådendal.

De två männen som råkade ut för olyckan kunde ta sig i land själva, men informerade myndigheterna om olyckan efteråt.

Ifall du ska ut på isen, förbered dig och utrusta dig, skriver sjöbevakningen.

Havsisen runt Antarktis är rekordliten

Isen runt Sydpolen smälter. Enligt snö- och isforskningscentret NSIDC i USA var istäcket 1,79 miljoner kvadratkilometer i början av förra veckan.

Det är den minsta isytan hittills under de 45 år som området har hållits under satellituppsikt.

Beräkningen är än så länge bara preliminär och det kan hända att isen smälter ytterligare.

Isen spelar en stor roll i klimatförändringen. Den ljusa isen reflekterar solens strålar, medan det mörka havet drar till sig solens värme.

Källa: AFP

Man hamnade i vattnet från hydrokopter utanför Nådendal

Under söndagseftermiddagen föll en man av en hydrokopter utanför Nådendal i Egentliga Finland. Räddningsverket lyckades få upp den nerkylda mannen på fast mark. Mannen var i relativt gott skick och fördes iväg för att få vård.

När mannen hamnade i vattnet befann sig hydrokoptern nära stranden och han nådde botten, men kunde varken ta sig upp eller in mot stranden. En kvinna som befann sig ombord på hydrokoptern höll mannen intill den.

Alarmet nådde räddningsverket vid halv tvåtiden på eftermiddagen.

En hydrokopter är en farkost som används framför allt vid menföre.

Källa: STT