Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Döda fiskar, giftiga gaser, nedskräpning – över femtio år av klimatoro

Från 2023
Uppdaterad 29.01.2023 09:05.
Anläggningar för fossilt bränsle och vindkraftverk vid vatten i solnedgång.
Bildtext Mörk rök var redan för 50 år sedan ett tecken på att förgifta miljön.
Bild: Felix Busse / Alamy/All Over Press

Redan i mitten på 1900-talet började människor oroa sig för att naturen förstördes och arter började försvinna. I media syntes oron för klimatförändringen på flera sätt - bland annat i film och tv.

Klimatförändringar, miljöförstörelse och föroreningar är inga nya diskussionsämnen. I över 50 år har människor diskuterat hur olika handlingar påverkar djur och natur i vår omgivning. Bland annat gjordes 1970 en finlandssvensk film där ungdomar hittar döda fiskar i vattnet. Varför dör fisken dör och hur kan de rädda den?

Som fisken i vattnet - Spela upp på Arenan

Också i barnprogram har miljöförstöring varit ett tema redan länge. Berättelser där naturen och djuren tar skada på grund av nedskräpning och överkonsumtion finns bland annat i Anima och monstret Destruktor (1985). Det användes en del skrämsel för att visa vad som kan hända i det långa loppet om vi inte tar hand om miljön.

Anima och monstret Destruktor (1985) - Spela upp på Arenan

På 1960- och 1970 talet växte oljeindustrin. Trots risker för att klimatet skulle påverkas byggdes ett oljeraffinaderi i Sköldvik i Borgå. Redan då fanns oro för hur miljön skulle påverkas av verksamheten. Trots skyddsåtgärder hände det vman hade sagt att inte kunde hända, det som inte fick hända. År 1989 fattade en stor stor oljecistern eld och kunde inte släckas. Svart rök vällde ut över området. Det här var ett svårt slag mot Nestes rykte, speciellt ur miljö- och säkerhetssyn.

Sköldvik. Ett kliv in i oljeeran - Spela upp på Arenan

På 2000-talet börjar nyheterna allt oftare ta upp naturkatastrofer och referera till dem som klimatuppvärmning och miljöförstörelse. Också inom politiken börjar miljöfrågor behandlas mer och mer. Klimatmöten hålls och beslut om att minska utsläppen tas. Nu är målet att förhindra att medeltemperaturen höjs med mer än två grader.

2019 börjar Greta Thunberg skolstrejka och skolstrejker för klimatet blir ett fenomen världen över. Även i svenskfinland skolstrejkar ungdomar för att få politikerna att handla. Klimatdiskussionerna fortsätter och är i dag mer aktuell än någonsin. Många är osäkra på om miljön alls går att rädda.

Greta Thunberg i nyhetsvideo om det misslyckade klimatmötet 2021. - Spela upp på Arenan

Klimatmötet 2022 var en besvikelse för många, men flera betydande ledare för fortsättningsvis fram sina nationers klimatåtgärder i stora ord.

Live: Trots domedagsrubriker finns det ljusglimtar på klimatmötet i Egypten - Spela upp på Arenan