Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rishi Sunak använder vetorätt mot skotsk lag, bäddar för politiskt storgräl mellan London och Edinburgh

En demonstrant står med en brittisk flagga på axeln. Bakom honom syns flera demonstranter med skotska flaggor.
Bildtext Demonstranter utanför skotska parlamentet i Edinburgh. Arkivbild.
Bild: EPA-EFE

Storbritanniens regering har beslutat att blockera Skottlands nya translag, som godkändes i det skotska parlamentet i Edinburgh i december. Lagen anses äventyra brittiska medborgares likabehandling.

Rishi Sunaks brittiska regering har meddelat att den blockerar en lag som stiftats av det skotska parlamentet från att träda i kraft.

Möjligheten att förhindra regentens formella godkännande av en lag är inskriven i den lag om Skottland som etablerade det skotska parlamentet 1998, men den paragrafen har aldrig använts tidigare.

Beslutet gäller Skottlands nya translag, som godkändes av det skotska parlamentet strax före jul och möjliggör könsfastställelse utan medicinsk diagnos. Den sänker också åldersgränsen från 18 till 16 år.

Alister Jack, Skottlandsminister i Rishi Sunaks regering, säger att beslutet att använda sig av den paragraf i lagen om Skottland som möjliggör ett brittiskt veto inte har fattats lättvindigt.

– Jag har fattat beslutet att i enlighet med paragraf 35 i lagen om Skottland från 1998 förhindra skotska parlamentets lag om reform av könsfastställelse från att få kunglig sanktion.

Enligt Jack skulle den skotska lagen ha ”betydande inverkan” på jämlikhet och likabehandling av medborgare i olika delar av landet.

– Jag har därför dragit slutsatsen att det här är nödvändigt, säger Alister Jack.

”Frontalattack mot skotska parlamentet”

Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon har på Twitter beskrivit beslutet som ”en frontalattack mot vårt demokratiskt valda skotska parlament och dess förmåga att fatta egna beslut i delegerade frågor”.

Sturgeon, som är ledare för Skotska nationalistpartiet (SNP), försäkrar att hon kommer att försvara både lagen och det skotska parlamentet.

Beslutet väntas alltså leda till en juridisk strid mellan Edinburgh och London.

Det är inte första gången Sturgeon processar mot den brittiska regeringen. Förra året avgjorde Storbritanniens högsta domstol frågan om Skottland ensidigt kan ordna en ny folkomröstning om självständighet till Londons fördel.

Enligt analytiker kan oenigheten om translagen gagna nationalisterna i Skottland.

Källa: Reuters, AFP, The Guardian