Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det milda och blåsiga vädret smälter isarna i Österbotten

I början av december såg det ut att kunna bli en bra isvinter tack vare kallt och vindstilla väder. Men nu har den senaste veckans blåsiga och milda väder ätit på isarna längs den österbottniska kusten.

De senaste två årens ganska goda isvintrar verkar inte upprepa sig i år. Efter flera kalla veckor innan årsskiftet har vädret svängt och blivit både varmare och blåsigare i januari, vilket inte är gynnsamt för isbildningen.

– När det har varit varmt så här pass länge, och till och med varmt på nätterna, så har det gjort illa åt isen. Det har både regnat och varit ganska hårda vindar så det har ätit på isen från både undre övre sidan, säger äldre sjöbevakare Mathias Snickars vid Vallgrunds sjöbevakningsstation.

Snickars berättar att det övre lagret av isen på många ställen är så pass mjukt att man trampar igenom det.

– Isarna ser ut ungefär som de brukar göra på våren, enda skillnaden är att solen inte ligger på som på våren.

Enligt Meteorologiska institutets karta över isläget är isen mellan 10 och 25 centimeter i Vasa skärgård. Normalläget för tidpunkten på året är omkring 33 centimeter.

Isdubbar, telefon i vattentät förpackning och en kompis med

Snickars skulle inte rekommendera att man rör sig på isarna och om man gör det ska man vara försiktig och veta var man rör sig.

– Isdubbarna runt halsen, telefonen i vattentät förpackning och en kompis med. Då klarar man sig ganska långt.

Snickars berättar att de ändå inte haft några större tillbud med folk som gått igenom isen den här vintern.

– Jag skulle säga att folk rört sig mindre på isen. Man har väntat på att den ordentliga isvintern ska komma.

Någon ordentlig isvinter lär det inte bli, men om vädret är gynnsamt kan det bli bra isar för en kortare säsong, säger Snickars.

– Det viktiga är att det dygnet runt är på minus och helst ingen blåst. Blåsten äter väldigt mycket på isen när vattnet stiger och sjunker.