Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftig explosion i centrala Stockholm: ”Det var dramatiskt där de första minuterna”

Uppdaterad 18.01.2023 17:25.
Lägenhetshus med utsprängda fönster
Bildtext Ingången till restaurangen på Södermalm är förstörd, liksom flera fönster i lägenheten ovanför restaurangen.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

En kraftig explosion har inträffat vid en restaurang i centrala Stockholm. Sprängladdningen detonerade vid 03.30, natten mot tisdag.

– Det här är Stockholm. Så ser det ut, säger en polis som står och vaktar avspärrningen vid Greta Garbos torg på Södermalm i centrala Stockholm.

Bakom honom är ingången till en restaurang närmast bortsprängd. Fönstren till lägenheterna ovanför restaurangen är sönder, liksom fönstren på flera omkringliggande hus.

– Det liknar en krigszon, säger författaren Mian Lodalen som bor i huset bredvid restaurangen.

Hon vaknade vid halv fyra tiden av en hög smäll. Både hon och hennes hund flög upp och snart färgades hennes rum blått av polisens ljus på torget utanför. Utanför hörde hon hur poliser skrek till varandra.

fönsterreparation på gång.
Bildtext Några hundra meter från själva explosionen var fönsterreparatörer på plats för att byta ut fönster som gått sönder vid explosionen.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

– Polisen var väldigt snabbt på plats, det gick ju bara några minuter. Det var dramatiskt där de första minuterna, säger Lodalen som är på väg ut på promenad med sin hund då Svenska Yle träffar henne.

Hennes fönster klarade sig oskadda, men grannarna ovanför och undertill vaknade upp till spruckna glas.

Oftast förorten som drabbas

Polisen tror att sprängningen kan vara riktad mot restaurangen och man har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Vid 12-tiden på tisdagen var ett stort område fortfarande avspärrat.

Mitt emot restaurangen ligger en låg- och mellanstadieskola och elever står och ser på polisens arbete och den sprängda fasaden. Delar av skolgården och ett klassrum har spärrats av på grund av glassplitter från explosionen, skriver SVT.

Stockholm har drabbats av flera våldsdåd under den senaste tiden, men de flesta har skett utanför innerstan. I slutet av september exploderade en sprängladdning i ett lägenhetshus på Södermalm. Adressen kunde kopplas till en känd kriminell, skriver DN.

Flera av de som Svenska Yle pratar med är skärrade men inte förvånade. En kvinna som går förbi Greta Garbos torg säger att man är tvungen att bli van vid detta i Stockholm. En annan säger att svenskarna blundar för våldet.

– Man tittar åt ett annat håll, säger mannen som vill vara anonym.

Skylt med texten "Det kunde lika gärna vara ditt barn"
Bildtext Sverige drabbades av flera skjutningar och många dödsoffer förra året. Här demonstrerar mammor till gängvåldets offer i utanför riksdagen i Stockholm år 2021.
Bild: Lucas Dahlström

Flera av sprängningarna och skjutningarna i Sverige har kopplingar till gängkriminaliteten i landet. Förra året rapporterade polisen 388 skjutningar i landet och 61 personer fick sätta livet till. Det är en rekordsiffra i polisens statistik.

”Konsekvenserna av kriminaliteten”

På Greta Garbos torg fortsätter polisens tekniker att undersöka skadorna inne i restaurangen. Enligt polisens statistik hade det före den 16 januari skett sju sprängningar i landet hittills i år. Tre av dem har skett i Stockholm.

– Det här är konsekvenserna av kriminaliteten som på något vis har tagit över, säger Mian Lodalen.

Trots att polisen ännu inte vet vem som ligger bakom sprängladdningen kopplar Lodalen det skedda till narkotikahandeln och gängkriminaliteten.

– Många personer i ytterområdena har levt med det här i flera år. Vi har väl varit förskonade, men nu sprängs det lite överallt hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Är man en del av narkotikaindustrin, är man köpare eller säljare, det här är konsekvensen.

Själva restaurangen känner hon till och går förbi där varje dag.

– Jag hälsar alltid på dem. Det är ju vår restaurang. Jag känner ett medlidande med de anställda som jobbar där. Jag kan ju bara föreställa mig hur de mår i dag.

SVT: Kopplas till konflikt

Under onsdagsmorgonen sprängdes en bomb i anslutning till en lokal till Stockholmsförorten Kista. Enligt källor till SVT kan både sprängningen i Södermalm och i Kista kopplas till samma konflikt.

Gemensam nämnare för dåden ska vara en ung man med kopplingar till Stockholms kriminella miljöer. SVT skriver att sprängdåden och ett antal skjutningar i området ska ha riktats mot personer i mannens närhet för att sätta press på honom.

Polisen har inte bekräftat SVT:s uppgifter.

Artikeln uppdaterad 18.1 kl. 17:24 med SVT:s uppgifter.