Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrifacket och högre tjänstemän varslar om strejk på femtio arbetsplatser

Uppdaterad 17.01.2023 18:23.
Sirorakenteinen tehdasnosturi pitelee telelaitteen kotelopaneelia, jota koskettaa haalaripukuinen mies. Ympärillä tehdaslaitteita.
Bildtext Strejken ska inledas den 1 februari.
Bild: Finelcomp Oy

Fackförbunden varslar om stridsåtgärder för att sätta press på avtalsförhandlingarna.

På måndagseftermiddagen meddelade Industrifacket och Teknologiindustrins arbetsgivare att förhandlingarna om en löneuppgörelse avslutas eftersom parterna står långt ifrån varandra.

Ett knappt dygn senare kom de första strejkvarslen från arbetstagarsidan.

Industrifackets första besked gäller femtio arbetsplatser inom teknologi- och kemiindustrin. Det finns totalt 7 200 arbetstagare på de aktuella arbetsplatserna, bland annat ABB, Orion och Outokumpu.

Strejken ska pågå mellan den 1 och 3 februari. Hela listan på företag finns på Industrifackets webbplats. Dessutom införs övertidsförbud inom diverse industrier från och med den 18 januari.

YTN och Pro deltar

För de högre tjänstemännens YTN gäller varslet två av fackets branscher, teknologiindustrin och planerings- och konsultbranschen. De varslar nu om en tre dagar lång strejk i tio företag i början av februari. Dessutom införs omedelbart övertidsförbud och förbud att byta arbetspass, som gäller inom både teknologiindustrin och planerings- och konsultbranschen. 90 000 av YTN:s medlemmar berörs.

Även fackförbundet Pros medlemmar deltar i strejken. Förhandlingarna mellan Pro och Teknologiindustrins arbetsgivare om nytt kollektivavtal för tjänstemännen i teknologiindustrin inleddes i oktober i fjol. Pro har föreslagit ett tvåårigt avtal och att lönerna under den tiden höjs med 8,5 procent.

”De tydligt avgränsade strejkvarslen är ett sätt att ge arbetsgivaren en sista chans att komma överens om löneförhöjningar innan strejken utvidgas till fler industriföretag och kanske också arbetsplatser utanför industrin”, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto enligt ett pressmeddelande.

Gemensam sak

Riku Aalto syftar på att löntagarnas representanter beslutat att tillsammans jobba för en löneuppgörelse som kan jämföras med lönehöjningarna inom den tyska industrin. Det kan också betyda gemensamma stridsåtgärder.

Det var i mitten av december som Finlands fackförbunds centralorganisation FFC:s styrelse beslutade om samarbetet. FFC:s medlemsförbund ska tillsammans ta ställning till om Industrifacket har förhandlat fram en tillräcklig löneförhöjning innan avtalet med Teknologiindustrins arbetsgivare godkänns.

De andra medlemsförbunden kräver att alla ska få samma löneförhöjning som Industrifackets medlemmar får.

Vd för Teknologiindustrins arbetsgivare Jarkko Ruohoniemi beklagar att arbetstagarnas representanter tar till stridsåtgärder. I ett pressmeddelande kallar han det att leka med elden eftersom den ekonomiska framtiden ser allt osäkrare ut:

”Förhandlarna måste i vilket fall som helst axla ansvaret för att uppnå ett avtal, även om förhandlingsrummet nu ersätts av förlikningsmannens kontor.”

”Arbetarfamilj klarar sig inte”

Peter Sjökvist, huvudförtroendeman på Närko i Närpes och styrelsemedlem i Industrifacket, förklarar varför arbetstagarnas representanter kräver kraftiga löneförhöjningar.

– Med stigande inflation och med stigande priser så behövs vissa löneförhöjningar för arbetstagarna. Om vi går tillbaka fem sex år till Sipiläs regering så var löneförhöjningar väldigt moderata i många år. En del av arbetsgivaravgifterna påfärdades också arbetstagarna. Det ser vi resultatet av nu, plus inflation och kriget i Ukraina som också har dragit upp priserna, säger Sjökvist.

– En vanlig arbetarfamilj klarar sig inte längre.

Artikeln har uppdaterats. I andra stycket rättades klockan 18.23 Teknologiindustrin till Teknologiindustrins arbetsgivare.