Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Större rum, stora badkar och automatiska dörrar – förlossningsavdelningen i Fyrsjukhuset i Åbo uppskattas både av familjer och personal

Åucs Fyrsjukhus
Bildtext Sanna Tarvainen med sin nyfödda bebis.
Bild: Arash Matin / Yle

I början av februari 2022 flyttade ÅUCS förlossningsavdelning i Åbo från U-sjukhuset till det nybyggda Fyrsjukhuset. Erfarenheterna av den nya avdelningen har hittills varit positiva.

Susanna Timonen, biträdande överläkare vid ÅUCS förlossningsavdelning, är väldigt nöjd med lokalerna, trots att det såklart har funnits små tekniska problem under den första tiden.

– Rummen är större, och det finns bättre möjligheter för mammorna att ta en dusch eller ta ett bad, vilket underlättar med tanke på smärtlindringen. Det finns dessutom bättre möjligheter för stödpersoner att vila här i rummen. Vi har också fått nya tekniska system som hjälper oss i vardagen, säger Timonen.

Susanna Timonen
Bildtext Susanna Timonen.
Bild: Arash Matin / Yle

På förlossningsavdelningen finns det 15 rum, alla med egen dusch och toalett. I anslutning till tre av rummen finns det också stora badkar. En del kan ligga flera timmar i badkaret under förlossningen, berättar Timonen.

– Man kan släcka ner belysningen och vila där, och stödpersonen kan sitta med och hjälpa mamman att röra sig. Det är jätteviktigt att den här möjligheten finns, säger Timonen.

Barnmorskan Lisa Holm Rinne har jobbat på förlossningsavdelningen sedan maj, och hon håller med om att de nya lokalerna har fungerat bra. Hon har själv jobbat med gravida och förlossningsvård i över 20 år.

– Den här avdelningen är fräsch, fin, fungerande och rymlig. Vi ligger också nära neonatalavdelningen, vilket är en fördel eftersom vi samarbetar mycket med barnläkarna till exempel. Och vi har fått automatiska dörrar, det underlättar mycket, säger Holm Rinne.

Holm Rinne säger att också föderskorna verkar tycka om de nya lokalerna, även om det är personalen som brukar få mest beröm.

– Den finländska kvinnan har inte så väldigt många krav när hon kommer och föder. Hon kritiserar sällan, och överlag har mammorna verkat nöjda både med lokalerna och med personalen. Framför allt brukar de lämna fin feedback om personalen till oss barnmorskor, säger Holm Rinne med ett skratt.

Åucs Fyrsjukhus
Bildtext Varje år är det runt 4 000 familjer som kommer till förlossningen i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Den finländska kvinnan har inte så väldigt många krav när hon kommer och föder. Hon kritiserar sällan, och överlag har mammorna verkat nöjda både med lokalerna och med personalen.

― Lisa Holm Rinne, barnmorska

På översta våningen träffar vi Sanna Tarvainen och hennes nyfödda bebis på avdelningen för familjer och nyfödda. Det är hennes första barn, och hon känner sig nöjd med förlossningen och hela processen som hon har gått igenom.

– Personalen har varit underbar, och det har känts tryggt.

Också Tarvainen berömmer förlossningsavdelningen, och säger att lokalerna kändes välfungerande och praktiska.

– Man hann kanske inte fundera så mycket på saken under själva förlossningen precis, men jag tyckte om att det inte kändes som ett gammalt sjukhus. Jag tycker till exempel om färgerna här på sjukhuset.

Tarvainen och hennes dotter ska få åka hem senare under dagen, och hon berättar att hon ser fram emot att få lära känna sitt barn sakta men säkert där hemma.

Åucs Fyrsjukhus
Bildtext Sanna Tarvainens dotter, fyra dagar gammal.
Bild: Arash Matin / Yle

”Läget hyfsat bra för den som vill ha svensk service”

Ett orosmoment för en del svenskspråkiga som snart ska föda kan vara personalens språkkunskaper. Lisa Holm Rinne har själv svenska som modersmål, och hon tycker det är roligt när hon får jobba på svenska. Även om det endast är ett fåtal barnmorskor på förlossningsavdelningen som har svenska som modersmål, så säger Holm Rinne att det brukar finnas en stark vilja att prata svenska också bland de finskspråkiga barnmorskorna.

– Det är många kollegor som inte känner sig speciellt hämmade, utan gärna pratar på. Jag känner att läget är hyfsat bra för den som vill ha service på svenska här på avdelningen.

Om man ändå känner oro kring språket inför förlossningen så säger Holm Rinne att man kan överväga att anlita en tvåspråkig doula om man har möjlighet till det. Då kan doulan både fungera som stöd men också hjälpa till med översättning under förlossningen.

Åucs Fyrsjukhus
Bildtext Många föderskor tycker att det fungerar som smärtlindring att sitta och gunga på stora gymnastikbollar. Barnmorska Lisa Holm Rinne visar vilka positioner som kan kännas bekväma.
Bild: Arash Matin / Yle

Gott om plats men tidvis brist på barnmorskor

Den senaste tiden har det rapporterats om stress och platsbrist vid förlossningsavdelningar i Helsingfors. I Åbo har man inte problem med att det inte skulle finnas plats på avdelningen, men det kan ändå bli stressigt om det är många som kommer in för att föda samtidigt.

– Vi har gott om plats, men ibland har vi brist på barnmorskor. Då kan vi bli tvungna att ringa in någon som är ledig. Vi löser det alltid, men ibland behövs det lite speciallösningar om det är stressigt på avdelningen, säger Susanna Timonen.

Lisa Holm Rinne håller med om att det ibland är mycket som händer samtidigt, vilket kan bli tungt för personalen.

– Emellanåt krävs det mycket organisation för att personalen ska få äta, gå på toaletten eller ta pauser. Då vet man att det har varit en riktigt stressig dag.

Diskussion om artikeln