Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Klubbscenen i Helsingfors på 1980-talet, Marco Luponeros nära döden-upplevelse och The Hellacopters familjepussel – här är era favoritavsnitt i Grönroos garage

Uppdaterad 28.01.2023 10:47.
Bildkollage med Dregen från Hellacopters, Charlotta Boucht, Karstein Volle och Lasse Grönroos
Bildtext Hellacopters försöker få bandträningar och dagishämtningar att gå ihop. Charlotta Boucht hängde med gother och punkare på 1980-talet. Karstein Volle älskar hardcore och Roy Orbison. Lasse Grönroos (t.h.) är programledare för musikpodden Grönroos garage.
Bild: Lasse Grönroos / Yle

Bland favoriterna också norska sammetsrösten Karstein Volle, musikern och X3M-profilen Walt Miguel och svenska fenomenet First Aid Kit.

En ny säsong av musikpodden Grönroos garage har kört igång i januari med bland annat Iron Maiden-snack och intervju med svenska Peter Tägtgren i PAIN. Men det finns ju en hel massa avsnitt från ett år tillbaka som du fortfarande kan ta del av – alla avsnitt av Grönroos garage finns ett helt år på Yle Arenan. Därför listar vi nu här några av de mest lyssnade avsnitten av Grönroos garage från ifjol – lyssna och njut!

Helsingfors klubbscen 1984: Nattens barn Mari och Charlotta var futurister och punkare bland gother och synthpoppare

Helsingfors klubbscen 1984: Nattens barn Mari och Charlotta var futurister och punkare bland gother och synthpoppare

57:00

Helsingfors var en bister och våldsam stad på åttiotalet. Men en mängd alternativa unga ville bryta sig loss och började ordna egna klubbar för futurister och gother. Du kände igen dem på svart klädsel, kajal, androgyn look för killarna och mentalt suktade de efter 1920-talets Berlin.

Mari Koli är idag förlagschef på Schildts & Söderströms förlag, men i tonåren jobbade hon med väninnan Charlotta Boucht (sedermera fotograf) i Lepakkos garderbob. Mari sällskapade också med Panda Nikander i bandet Musta Paraati så de hängde i scenens coolaste kretsar.

Programmet utgår 4.4.2023.

Charlotta Boucht och Mari Koli på 80-talet.
Bildtext Charlotta Boucht och Mari Koli på 80-talet. Foto: Privat
Bild: Charlotta Boucht / Privat album

The Hellacopters: "Det är klart att det är ett jävla pusslande för många i bandet"

The Hellacopters: "Det är klart att det är ett jävla pusslande för många i bandet"

56:57

1996 träffade Lasse The Hellacopters på Tavastia när de släppt debutskivan Supershitty to the max!. Sedan dess har de hunnit skapa en hel scen, bli folkliga i Sverige, de har splittrats och återförenats och en medlem är död. Nu är de tillbaka med besked, men logistiken är helt annan idag.

Trummisen Robban Eriksson och pianisten Anders “Boba Fett” Lindström säger att det är ett pussel att få ihop bandträningar med så många medlemmars olika tidtabeller: barn som ska hämtas från dagis och annat vuxentjafs. Därför är det lättare att åka nånstans bort där bandet får jobba ostört.

Programmet utgår 25.4.2023

Marco Luponero: Den egna nära döden-upplevelsen och sjuka artister

Marco Luponero: Den egna nära döden-upplevelsen och sjuka artister

Programmet är inte längre tillgängligt

Mångsysslaren Marco Luponero är aktuell med karriärens första soloskiva. På tacklistan finns Haartmans sjukhus - plötsliga blodproppar i lungorna kunde ha tagit hans liv ifjol. I Grönroos garage diskuterar Lasse och Marco i bastun olika krämpor, sjukdomar, mentala problem och funktionsvariationer bland kända musiker.

Programmet utgår 28.2.2023

Sammetsrösten Karstein Volle älskar både hardcore och Roy Orbison

Sammetsrösten Karstein Volle älskar både hardcore och Roy Orbison

Programmet är inte längre tillgängligt

En magisk röst och musik som en Kaurismäki- eller Tarantino-film. Så kan man beskriva norrmannen Karstein Volle som bor i östra Helsingfors. Gillar du både Chris Isaak, Sonic Youth och minimalistisk rautalanka med maskinkomp ska du lyssna på hans band Karstein Volle & The Telomeres.

Tidigare spelade han i hardcore-band, men han tröttnade och började använda sin unika röst till mer experimentell och svårplacerad och lugnare musik. “Jag älskar hardcore, men efter ett tag blir det ett block av ljud”, säger han.

Programmet utgår 30.1.2023

Tre män i koostym spelar musik på scen.
Bildtext Karstein Volle
Bild: Henry Söderlund

“Jag kände alltid att jag såg annorlunda ut i Jakobstad” - Walt Miguels nya raprock-låt handlar om glåporden och småstadsverkligheten

“Jag kände alltid att jag såg annorlunda ut i Jakobstad” - Walt Miguels nya raprock-låt handlar om glåporden och småstadsverklig

56:57

Walt är bekant för många som programvärd i X3M:s Supernova men han har före det spelat i band och gjort musik i många år hemma i Jakobstad. Producerande har legat i fokus men nu skulle han vilja bli bättre på att spela bas. Han har rötterna i rocken och är trött på finska hiphoppens generiska club bangers utan organiskt sound där allt kopieras från USA.

Programmet utgår 11.4.2023

Walt Miguel, eller Walter Fellman, från Supernova poserar med händer framsträckta
Bildtext Walt Miguel är programledare för Supernova i Yle X3M.
Bild: Mathias Jylha / Yle

First Aid Kit: “Gud vilken rolig fråga!”

First Aid Kit: “Gud vilken rolig fråga!”

56:58

Klara och Johanna i First Aid Kit har hört de flesta frågor i intervjuer, men Lasse lyckas överraska dem med en fråga de aldrig ställts förut. Femte plattan Palomino är ute nu och systrarna berättar om varför de hatar att göra Tik Tok-videor och annat trams som de förutsätts göra.

Johanna berättar också hur hon tänker lösa ekvationen med turnéer och en tvåårig dotter. Allt du inte visste att du ville veta om First Aid Kit och nya skivan i Grönroos garage!

Programmet utgår 14.11.2023

Är din fru grannskapets bästa basist? Har du en kompis som är nästa Adele?

Vi är ständigt på jakt efter intressanta musiker och artister. Båda lokala garageband och framgångsrika internationella artister ryms in under Grönroos rockparaply.

Vem skulle du vilja höra i garaget och vem borde Lasse intervjua? Tipstelefonen nås på lasse.gronroos@yle.fi Skriv gärna varför du skulle vija höra just det bandet eller artisten och vad hen har betytt för dig.

Lasse Grönroos på nattlig Vasagata. Blickar åt sidan. Dimma och gatubelysning i bakgrunden.
Bildtext Lasse Grönroos
Bild: Eva Lingon/Tage Rönnqvist