Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinnan som dog i köpcentret Iso Omena var en nagel i ögat på väktarna, enligt hennes bror

Blommor, ljus och kort vid en minnesplats
Bildtext Efter dödsfallet placerades ljus och blommor till kvinnans minne i köpcentret.
Bild: Anna Hedström / Yle

En sjukdom ska ha påverkat beteendet hos den kvinna som dog i samband med ett väktaringripande i köpcentret Iso Omena. Det här berättar hennes bror för Yle.

Kvinnan ska ha varit mycket social. Hon talade glatt med alla under släktträffar och närmade sig också personer hon inte kände. Så beskriver en släkting kvinnan som dog i köpcentret Iso Omena i samband med ett väktaringripande.

En person som kände kvinnan via församlingen beskriver henne som snäll och hjärtlig men också känslig och lite blyg.

Kvinnans bror säger att hennes sociala förmåga också orsakade förvirring och att hon ”kanske inte hade den bästa känslan för hur man ska vara i olika situationer”.

Hon dog under ett ingripande i köpcentret den 7 januari. En man tillkallade ordningsvakter efter att han upplevt att kvinnan ofredade honom.

Enligt ögonvittnen övermannade två ordningsvakter kvinnan och pressade ner henne på golvet. Fyra personer höll henne på plats på golvet. Både ordningsvakter och väktare var på plats. Polisen misstänker dem för dödsvållande. Dödsorsaken är ännu okänd.

Kondoleanskort vid en minnesplats

Polisen om fallet i Iso Omena: Dödsorsaken var inte kvävning

Polisen fortsätter att utreda fallet som dödsvållande.

”Jag tror att min syster varit en nagel i ögat på köpcentrets väktare”

Enligt den döda kvinnans bror har hon haft att göra med väktare tidigare.

– Jag tror att min syster varit en nagel i ögat på köpcentrets väktare redan tidigare eftersom hon betett sig avvikande. Men hon har aldrig stulit något, säger han.

Hon har inte dömts för brott i Västra Nylands eller Helsingfors tingsrätt enligt Yles uppgifter.

”Hon var en aning säregen med en lite avvikande personlighet”

Den nu döda kvinnan har i ungdomen blivit sjuk och sjukdomen påverkade hennes liv och beteende. Hennes bror vill inte uttala sig mer om sjukdomen i offentligheten.

– Hon var en aning säregen med en lite avvikande personlighet, beskriver hennes släkting som höll kontakt via telefon och som träffade henne på släktträffar.

– Allmänt taget hade alla en positiv bild av henne, säger släktingen.

Människor går i Iso Omena.
Bildtext Kvinnan dog här i närheten av rulltrapporna lördagen den 7 januari 2023.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Väktare och polis kopplades ofta in

Enligt brodern skiftade kvinnan ofta kompiskrets. Fastän hon beskrivs som vänlig utredde väktare och polis ofta vad hon och hennes kompisar hade gjort. Det här ska också ha skett i Iso Omena veckan innan dödsfallet.

Broderns uppfattning är att kvinnan inte använde droger eller alkohol.

Såväl hennes släkting som bror tror att hon upplevt väktarnas gripande som mycket ångestfyllt och överraskande. Enligt polisen var kvinnan inte våldsam i situationen.

– Jag har irriterats av diskussioner på sociala medier där man utgår från att väktarnas hårda tag har varit befogade, säger släktingen.

– Jag anser att väktarna i lugn och ro borde ha diskuterat och tagit reda på om det funnits skäl att larma dem. Det är tillåtet för vem som helst att vistas i köpcentret.

Önskar en bred diskussion

Brodern önskar nu en bredare diskussion om hur väktare och ordningsvakter möter människor med en avvikande bakgrund.

Att utbilda sig till ordningsvakt kan gå på bara en vecka och till väktare på tre veckor.

Enligt Antti Vähäkangas, utbildare vid en yrkesskola i Uleåborg, hinner man inte få utbildning i hur man bemöter personer som skiljer sig från normen under den här tiden.

Om hälsotillståndet kan orsaka beteendestörningar är det viktigt att känna igen det för att göra rätt

Jari Stolt, utbildare inom säkerhetsbranschen vid yrkesskolan Luksia

Däremot diskuteras det här under yrkesutbildningen inom säkerhetsbranschen som räcker tre år. Alla som jobbar inom branschen har däremot inte gått den här utbildningen.

– Det kan handla om sjukdomar, rädslor, livssituationer, autismspektret. Om hälsotillståndet kan orsaka beteendestörningar är det viktigt att känna igen det för att göra rätt, säger Jari Stolt, utbildare inom säkerhetsbranschen vid yrkesskolan Luksia.

– En person på autismspektret kan utåt sett bete sig normalt men står nödvändigtvis inte ut med beröring. Det är därför en katastrof att försöka kontrollera den här personen på marken eftersom hen gör allt för att bli fri, säger Stolt.

”Hon skulle ha behövt omsorg och kärlek, inte hårda tag”

Yle har inte uppgifter om kvinnans sjukdom påverkat hennes beteende under gripandet som ledde till hennes död. Yle har heller inte uppgifter om väktarna och ordningsvakterna på platsen gått en kort utbildning eller avlagt examen inom säkerhetsbranschen.

– Om hon inte kan vara trygg i ett köpcenter, kan någon då vara det? funderar släktingen.

– Som min kusin sa, hon skulle ha behövt omsorg och kärlek, inte hårda tag.

Vad är skillnaden mellan en väktare och en ordningsvakt? - Spela upp på Arenan

Artikeln är en översatt version av Yle Uutisets Isossa Omenassa kuollut nainen joutui vartijoiden silmätikuksi jo aiemmin, uskoo naisen veli av Tuomo Björksten och Miika Koskela. Översättningen är gjord av Christoffer Gröhn.