Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polisen utreder grov misshandel i Ekenäs – antagligen fråga om ett gräl som eskalerat under hösten

Vid 04-tiden på natten den 18.12 inträffade en grov misshandel i Ekenäs. Händelsen inträffade utanför en byggnad, som inte används som bostad. Flera personer anlände till platsen med bil och ett gräl uppstod som ledde till misshandel där inblandade också använde sig av tillhyggen. I samband med misshandeln utsattes några bilar för skadegörelse.

Personerna hade avlägsnat sig från platsen när polisen anlände, men polisen kunde senare under veckan gripa två huvudmisstänka gärningsmän födda på 1980-talet och 2000-talet. Gärningsmännen sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel och skadegörelse.

Enligt polisen är det sannolikt fråga om meningsskiljaktigheter som eskalerat under hösten och vintern.

En person fördes till Raseborgs sjukhus för kontroll efter händelsen.

Relaterat

Övergreppet mot Ben Zyskowicz upmärksammas i internationella medier

Riksdagsledamoten och valkandidaten Ben Zyskowicz (Saml) överfölls vid Östra centrums metrostation i går. Våldsdådet har överskridit nyhetströsklar internationellt.

Bland annat SVT, Washington Post och Israel Hayom har uppmärksammat händelsen. Flera nationella medier i länder som Polen (Interia Wydarzenia), Argentina (Notimérica) och Indien (Republicworld) har också rapporterat om händelsen.

”[Zyskowicz] är en av de mest synliga representanterna av Finlands judiska gemenskap”, noterar till exempel Israel Hayom i ingressen. I övrigt citerar de president Niinistös och statsminister Marins uttalanden i samband med händelsen, samt Zyskowicz egna vittnesmål.

Alexander Stubb, Timo Soini och Juha Sipilä.

Från hot till handling – de här finländska politikerna har utsatts för våld

Några fall av politiskt våld har koppling till extremhögern.

Mannen som överföll Zyskowicz har förhörts av polisen

En man född år 1984 misstänks för misshandel och olaga hot efter att ha gett sig på riksdagsledamoten och valkandidaten Ben Zyskowicz (Saml) vid Östra centrums metrostation i går. Helsingforspolisen har nu förhört den misstänkte och mannen hålls i polisens förvar.

Enligt Helsingforspolisens jourhavande undersökningsledare Kari Martikainen har mannen anhållits. Om mannen häktas måste beslutet fattas senast på tisdag. Martikainen bedömde tidigare att mannen kommer att friges.

Fallet förorsakar inga förändringar i Helsingforspolisens verksamhet.

”Valkandidaterna har sina olika kampanjplatser runt om i staden, det är svårt att vara överallt samtidigt. Vi försöker synas så mycket som möjligt”, säger Martikainen till Yle Uutiset.

Texten uppdaterades klockan 13.01 med information om att mannen hålls i polisens förvar. Tidigare stod det att mannen sannolikt friges i dag.

Rättegången mot Borgåmamman som misshandlade sitt barn har börjat

I dag (20.3) började Östra Nylands tingsrätt behandla fallet där en 35-årig kvinna misstänks för dråpförsök på sin son. Fallet kommer att behandlas helt bakom låsta dörrar eftersom materialet till så stor del är känsligt och går in på privatlivet.

Kvinnan har genomgått en sinnesundersökning under förundersökningen.

Det misstänkta dråpförsöket skedde den 21 juni i Borgå i fjol. Då var sonen fem år gammal. Barnet skadades allvarligt men har repat sig bra.

Personal från socialtjänsterna var på väg på besök till familjens hem när de genom fönstret såg att mamman misshandlade sin son. De ringde nödcentralen. Misshandeln tog slut först då polisen kom på plats, hade sönder fönstret och tog barnet i säkerhet.

Den misstänkta kvinnan har tidigare sagt i polisförhör att hon inte har några minnesbilder från händelserna.