Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gymnasieelever i Åbo samarbetar för att öva svenska – men mer svenskundervisning behövs

Två unga människor står bredvid varann.
Bildtext Aino Valtonen och Erik Kiljander studerar i Puolalabackens gymnasium i Åbo och har tränat svenska med studerande från Katedralskolan.
Bild: Marie Söderman

Åbostuderande från Katedralskolan och Puolalabackens gymnasium har träffats utanför skolan för att tala svenska, och finska, med varandra. Kunskaperna i svenska blir har blivit sämre i landet och det vill nätverket Svenska Nu ändra på.

Nätverket Svenska Nu motiverar finskspråkiga att lära sig svenska.

Ett konkret exempel på det är projektet ”Ska vi bli vänner?” som har pågått i ett par år i Åbo.

Studerande från finskspråkiga Puolalabackens gymnasium och det svenskspråkiga gymnasiet Katedralskolan har träffats för att öva det språk man är svagare på.

– Vi har talat svenska och finska med dem. Vi har också firat svenska dagen tillsammans. Det var jätteroligt, säger Aino Valtonen, som är abiturient i Puolalabackens gymnasium.

Erik Kiljander studerar också i Puolalabackens gymnasium och har uppskattat att få använda svenska också utanför klassen.

– Ärligt sagt så känns det ganska roligt. I skolan handlar det om att prata rätt, men med riktiga människor handlar det om att bli förstådd. Misstag spelar ingen roll, säger Erik Kiljander.

Katedralskolan i Åbo
Bildtext Katedralskolan i Åbo.
Bild: Arash Maitn / Yle

Enligt Ella Päiviö, studerande i Puolalabackens gymnasium, var de första träffarna med studerande från Katedralskolan spännande, men det blev lättare.

– Jag tycker inte jag är bra på att prata svenska, men det är viktigt att göra det. Och man lär sig då man pratar, säger Ella Päiviö.

Casper Rönnlöf är en av de studerande som har deltagit i projektet från Katedralskolan. För det mesta pratar Rönnlöf och studerande från det andra gymnasiet svenska tillsammans, men han har också fått möjlighet att öva sin finska.

– Nog har det varit lite pirrigt att prata finska. Men jag tycker det är lättare att prata med personer man inte känner än med läraren eller framför klassen till exempel, säger Casper Rönnlöf.

”Vi borde ha mer svenska i yrkesskolorna”

Projektet ”Ska vi bli vänner?” är ett samarbete mellan Svenska Nu och Svenska Folkskolans Vänner. Tack vare projektet kan studerande träffas utanför lektionerna och får då tala på ett friare sätt.

Studerandena har till exempel varit tillsammans på museer i Åbo och besökt varandras gymnasier.

Enligt Arto Heiskanen, lektor i svenska vid Puolalabackens gymnasium, är samarbetet berikande också ur lärarperspektiv.

– Det är roligt att få besök och gå på besök. Våra elever har också möjlighet att tillbringa en hel dag på Katedralskolan och se hur de har det, och deras elever kommer till oss, säger Arto Heiskanen.

Heiskanen gläds över att många av abiturienterna i Puolalabackens gymnasium skriver svenska i studentskrivningarna, men under sin tid som lärare har han märkt att kunskaperna i svenska blivit sämre.

POrträtt av en kvinna i laxgfärgad tröja som håller en taltur.
Bildtext Åbos borgmästare Minna Arve är orförande för Svenska nu.
Bild: Marie Söderman

I fjol beslöt regeringen att undervisningen i svenska ska få en årsveckotimme till i grundskolan, eftersom kunskaperna i svenska har försämrats. Men det faller på nästa regering att verkställa beslutet.

Nätverket Svenska Nu vill också se en större satsning på svenska bland dem som går en yrkesutbildning.

– De kunskaper som de unga har när de slutar yrkesskolan räcker inte. Vi borde ha mer svenska i yrkesskolorna och det är något som nästa regering borde tänka på, säger Minna Arve, Åbos borgmästare och ordförande för Svenska Nu.

Diskussion om artikeln