Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mieli: Rekordmånga ringde kristelefonen i fjol

Från 2023
En person som ringer ett samtal.
Bildtext Enligt Mieli rf har tröskeln för att känna igen ett belastande livsskede och för att söka hjälp har blivit lägre, speciellt bland unga kvinnor.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

I fjol fick Mieli rf:s kristelefon rekordmånga samtalsförsök, 400 400 stycken. Det är nästan 100 000 fler än året innan.

Enligt organisationen Mieli Psykisk Hälsa Finland rf är det kriserna de senaste åren, i synnerhet Rysslands anfallskrig i Ukraina och coronapandemin, och svårigheterna att få tillräckligt stöd från social- och hälsovårdstjänster som ligger bakom att samtalen till kristelefonen har ökat.

Den vanligaste orsaken att ringa kristelefonen är psykiskt illamående, i synnerhet ångest. Relationsfrågor är den näst vanligaste orsaken till varför folk ringer.

Samtal som gäller att parförhållanden tagit slut var färre i fjol än år 2021.

Allt fler unga vuxna tar kontakt

I synnerhet har andelen unga vuxna som ringer kristelefonen ökat och ökningen har skett under flera år, uppger Mieli. Sedan år 2019 har mängden personer som är yngre än 30 år, och som ringer kristelefonen, stigit med 88 procent.

Samtalen från unga handlar oftast om ångest, självdestruktivitet eller relationsproblem. Självdestruktivitet är klart vanligast i gruppen kvinnor mellan 18 och 29 år, uppger Mieli.

”Tröskeln för att känna igen ett belastande livsskede och söka hjälp har blivit lägre bland unga, speciellt bland unga kvinnor. Man tar tag i olägenheter och problem och är bättre än tidigare på att försöka få till stånd en förändring i sitt liv”, säger Susanna Winter, som är chef för Mielis krisverksamhet i telefon och på webben, i ett pressmeddelande.

Kristelefonen får i medeltal sammanlagt 16–17 samtal per dygn från personer som är självdestruktiva. I tre av dem är risken för självmord stor, det vill säga den som ringer har en självmordsplan eller har nyligen försökt begå självmord. Nästan en tredjedel av samtalen från akut självmordsbenägna personer kommer från kvinnor yngre än 30 år.

Män ringer om ekonomiska problem

Enligt Mieli ringde fler män än tidigare i fjol kristelefonen och ville tala om ekonomiska utmaningar.

En tredjedel av alla samtal till kristelefonen kommer från män, men när det gäller samtal om ekonomiska problem var andelen män som ringde i fjol 43 procent.

Män ringer också oftare än kvinnor när det gäller beroendeproblematik.

Överlag ökade samtalen som handlade om att klara vardagen med utmattning i fjol.

Samtalshjälp